Cellebrite trdi, da zna odkleniti vse iPhone

Matej Huš

26. feb 2018 ob 22:17:26

Izraelsko podjetje Cellebrite, ki naj bi FBI-ju že pred dvema letoma v razvpitem primeru zaklenjenega iPhona pomagalo prebrati podatke s telefona, je po neuradnih podatkih sposobno odkleniti vse modele iPhona, tudi iPhone X. Cellebrite je znano podjetje za digitalno forenziko, ki svoje storitve prodaja organom pregona, vojski, obveščevalnim službam in podobnim odjemalcem v več državah.

Forbes poroča, da je Cellebrite svojim strankam že sporočil, da so njegovi inženirji našli pot okrog varnostnih sistemov na napravah z iOS 11. Tudi v svoji reklamni publikaciji navaja, da nudi odklepanje in izvlek podatkov iz naprav z iOS 5-11 in Androidom. Ameriška Služba za domovinsko varnost (DHS) je novembra 2017 že zasegla in uspešno odklenila en iPhone X s to tehnologijo, povzema Forbes. Šlo je za Abdulmajida Saidija, ki so mu telefon zaplenili na letališču, ko je želel iz ZDA odpotovati v Libanon. Telefon so mu zasegli 20. novembra, podatke pa so prebrali 5. decembra.

Cellebrite ranljivosti ne razdaja naokoli, temveč telefone odklepa v svojih laboratorijih. Cene niso pretirano visoke, saj znašajo okrog 1500 dolarjev. Toda Cellebrite ima več strank, samo v ZDA so to med drugim tudi DHS, policija, carina, imigracija, FBI, tajna služba itd., ki imajo zelo različne dogovore. Da Cellebrite telefona odklepa sam in programske opreme noče razkriti, je razumljivo, saj bi jo lahko v nasprotnem primeru dobil tudi Apple in z analizo odkril ter zakrpal luknje.