Microsoft presenetil z napovedjo novega Flight Simulatorja

Dare Hriberšek

10. jun 2019 ob 19:25:53

Microsoft je na sejmu E3 prikazal napovednik za naslednjo različico svojega popularnega simulatorja letenja. Če smo prav preštevali, gre od leta 1982 že za štirinajsto različico, ki je nekakšno presenečenje, saj so oddelek Aces Game Studio, ki se je v podjetju s franšizo ukvarjal in zaposloval kako stotnijo osebja, razpustili v začetku leta 2009, v okviru zniževanja stroškov Microsofta, ki mu tedaj res ni preveč dobro kazalo.

Zadnji simulator, FSX, so tako izdali leta 2006, osem let pozneje pa še Steam različico, ki pa je v grobem le združila vse dotedanje nadgradnje in popravke programa. Kljub temu je igra ohranila svojo skupnost, ki jo ves čas zalaga s svežimi dodatki, preostali, ki niso več prenesli prastarih tekstur in grafike nasploh, pa so se medtem razdelili v tabora P3D in X-Plane.

Prikazani napovednik, zajet v realnem času in 4K ločljivosti, je vsaj za ljubitelje civilnega virtualnega letenja verjetno dih jemajoč, saj vse skupaj poganjata Microsoftova oblačna platfroma Azure, ki se za prikazovanje detajlov globalnih mest napaja s podatki s satelitov. Žal za zdaj še ni podatka, kdaj bo igra nared, po ugibanjih medijev pa najverjetneje šele v prihodnjem letu.