Ukradli osebne podatke vseh Argentincev

Matej Huš

19. okt 2021 ob 22:46:26

V vdoru, ki se je minuli mesec primeril argentinski državni upravi, so neznani storilci ukradli osebne podatke vseh prebivalcev države. Podatkovna baza se na temnem spletu (darknet) že prodaja.

Hekerji so septembra vdrli v RENAPER (Registro Nacional de las Personas), torej v centralni register prebivalstva. RENAPER je del ministrstva za notranje zadeve in med drugim skrbi za izdajo osebnih izkaznic, hkrati pa v digitalni obliki hrani osebne podatke vseh prebivalcev, da lahko do njih dostopijo tudi druge državne agencije. Argentina ima 45 milijonov prebivalcev in sedaj so razgaljeni vsi.

Da je nekaj hudo narobe, je postalo jasno v začetku meseca, ko je na Twitterju novi uporabnik @AnibalLeaks objavil posnetke osebnih izkaznic in osebne podatke 44 znanih Argentincev, med njimi predsednika, Lionela Messija in Sergia Aguera. Dan pozneje se je na temnem spletu znašel oglas, ki je prodajal osebne podatke kateregakoli Argentinca. Tri dni pozneje so oblasti potrdile, da se je vdor res zgodil. A vztrajajo, da so hekerji ob objavi na Twitterju ukradli le 19 posnetkov iz baze, ne pa cele baze.

Hekerji medtem trdijo, da imajo celotno bazo. To so v pogovoru z novinarji tudi dokazali, saj so posredovali osebne podatke osebe, ki so jo izbrali novinarji The Recorda. Dodali so, da je za vdor odgovoren lahkomiseln zaposleni, ki je očitno pustil odprta vrata (VPN).