Trump vnovič omejil ameriške raziskave na fetalnih tkivih

Jurij Kristan

8. jun 2019 ob 18:43:08

Ameriška administracija je po nareku predsednika Trumpa ukinila raziskave na fetalnih tkivih v okviru državnih laboratorijev, zunanje z državnim financiranjem pa podvrgla zamudnemu postopku dodatnega potrjevanja. Ukrep, ki je bil sprožen zaradi ugajanja nasprotnikom splava, bo imel negativne posledice za raziskave, ki so doslej življenje rešile velikemu številu bolnikov.

Fetalna tkiva pridobivamo iz splavljenih plodov in so ključni element mnogih raziskav v medicini. Z njimi smo se dokopali do spoznanj v dinamiki virusov HIV in Zika, hepatitisov B in C, diabetesa pa razvojnih, degenerativnih in očesnih bolezni, ključno je bilo pri nastanku cepiva proti otroški paralizi. Njegova vrednost v času bliskovitega napredka v regenerativni medicini in rabi matičnih celic le še narašča. Hkrati je pridobivanje tega tkiva že dolgo trn v peti vseh interesnih skupin, ki nasprotujejo splavu, zaradi česar ameriške republikanske vlade tovrstne raziskave rade omejujejo. Ronald Reagan in George Bush starejši sta pred tridesetimi leti že prepovedala takšne aktivnosti s podporo državnega denarja, kar je nato hitro po izvolitvi spremenil Bill Clinton. Sedaj gre po njunih stopinjah še Donald Trump.

Administracija ZDA je namreč ukinila (tri) raziskave na fetalnih tkivih, ki potekajo v okviru laboratorijev Nacionalnih inštitutov za zdravje (NIH). Obstoječih dvesto takšnih projektov, ki z državno podporo potekajo v zunanjih inštitucijah, se lahko nadaljuje, toda vsakdo, ki bo v prihodnosti želel priti do državnega denarja (vključno s podaljšanjem sodelovanja za obstoječe projekte), bo moral skozi sito posebne komisije. Ta bo glede na uredbo štela med 14 in 20 članov, med katerimi bo lahko največ polovica znanstvenikov, vsebovati pa bo morala tudi teologa. Strokovnjaki že svarijo, da bo to močno upočasnilo raziskovalni proces, saj bo imela komisija za odločitev 150-dnevni rok, obenem pa bo izvršni del NIH lahko s poljubnimi izgovori odobritev preprečil. To se že kaže pri prvem od takšnih projektov, na Kalifornijski univerzi v San Franciscu, kjer raziskujejo HIV in so pred dnevi dobili od NIH rdečo luč za nadaljevanje sodelovanja.

Na ameriškem ministrstvu za zdravje v uradni objavi ne skrivajo, da gre za povsem ideološko odločitev. Časopis The Washington Post se je dokopal do podatka, da je bil ukrep sprejet na pobudo predsednika Trumpa, ki se je s takšno idejo poigraval že nekaj časa, sedaj pa z njo bržkone nabira politične točke za predsedniško tekmo v prihodnjem letu.