NASA bo turistom dovolila na ISS

Matej Huš

8. jun 2019 ob 11:03:43

NASA je sporočila, da bo s prihodnjim letom možno letovanje na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Turisti, ki bodo želeli preživeti dopust v vesolju, bodo morali za noč odšteti 35.000 dolarjev. Namestnica direktorja za ISS Robyn Gatens je dejala, da bodo dovolili do dve zasebni misiji letno, zasebno bivanje na ISS pa bo omejeno na 30 dni.

V praksi bosta vesoljski turizem ponujali podjetji SpaceX s kapsulo Dragon in Boeing s Starlinerjem, ki bosta vozila ljudi na ISS. Za prevoz do ISS bo treba odšteti bistveno več. NASA bo za izstrelitev astronavta plačevala okrog 60 milijonov dolarjev, kolikor bodo verjetno zaračunavali tudi turistom.

Doslej je imela NASA strogo odklonilen odnos do vesoljskega turizma ali kakršnekoli profitne privatizacije. Ne le da turisti niso mogli na ISS, tudi astronavti niso smeli izvajati nobenih komercialnih eksperimentov. Finančni direktor NASE Jeff DeWit je dejal, da sedaj odpirajo ISS tudi za komercialne možnosti in da jih bodo tržili na način, kot tega še niso počeli.

Medtem ko so bili Američani doslej nenaklonjeni turizmu, pa so Rusi že leta 2001 na ISS odpeljali prvega vesoljskega turista. Dennis Tito je za 20 milijonov dolarjev na ISS preživel osem dni (današnja protivrednost okrog 28 milijonov dolarjev). ISS bo sicer kmalu postala povsem zasebna, saj je Donald Trump napovedal, da bo leta 2025 ameriška vlada prenehala financirati ISS.