Namesto osem dni morda v vesolju kar osem mesecev

Matej Huš

8. avg 2024 ob 21:23:13

Ameriška astronavta, ki sta na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispela 6. junija letos, bosta tam morda vse do leta 2025, pa čeprav je bilo načrtovano trajanje misije teden dni. Butch Wilmore in Suni Williams sta na ISS pripotovala z Boeingom Starlinerjem, nato pa so misijo za vrnitev večkrat preložili zaradi tehničnih težav s plovilom.

Kdaj se bosta vrnila, je odvisno od popravila Starlinerja. Če to sploh ne bo uspešno, bosta morala ostati v orbiti do februarja 2025, ko bo letel SpaceX-ov Crew Dragon. Ta se na pot odpravlja septembra in NASA se pripravlja na možnost, da na njem pustijo dva sedeža prazna za februarsko vrnitev. Odločitve še niso sprejeli, sporoča NASA. Primarna možnost ostaja vrnitev s Starlinerjem, a se pripravljajo tudi na alternative.

V najslabšem primeru to pomeni, da bosta astronavta namesto osem dni v vesolju osem mesecev. Nevarno to ni, saj so ljudje v vesolju bivali že dlje, pa tudi dovolj hrane in drugih potrebščin imajo, je pa precejšnje podaljšanje službene poti. Na ISS so zato že poslali dodatno hrano, obleke in druge potrebščine. Boeing sicer pravi, da bo vrnitev s Starlinerjem zagotovo izvedljiva. NASA po neuradnih podatkih ni tako zelo prepričana.