Sergey Brin si gradi jahto v oblakih

Dare Hriberšek

7. jun 2019 ob 16:48:06

Doba velikih internetnih podjetij nam je prinesla tudi ekscentrične milijarderje. Jahte, hitri avtomobili in prostrane vile niso več dovolj za prve strani medijev, zdaj je potrebno udejanjati svoje otroške sanje. Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson in še kdo, so se lotili osvajanja vesolja. Googlovec Larry Page si snuje leteči avto. Za njegovega kolega Sergeya Brina pa smo pred dvema letoma izvedeli, da si skrivaj gradi gigantski cepelin.

Vse skupaj naj bi se začelo, ko je Brin videl fotografije balonarskega eksperimenta ameriške mornarice, USS Macona. Da je stvar resna se je pokazalo pred tednom dni, ko so v Silicijevi dolini vzniknili oglasi, ki so mlade inženirje vabili k delu na projektu LTA (Lighter than air). Mimogrede, ponujajo jim 28 dolarjev na uro, plus pokojninske ugodnosti, pogoj pa je, da ti delo na prostem ne dela težav. Projekt LTA naj bi bil vreden 150 milijonov dolarjev, vse skupaj pa poteka v hangarju v bližini Googlevega sedeža v Mountain Viewu.

Zrakoplov naj bi bil dolg 200 metrov (656 čevljev) in s tem največje plovilo tega tipa na svetu. Za primerjavo, nesrečni Hindenburg, ki je leta 1937 v končal v plamenih v Lakehurstu na vzhodni obali ZDA, je meril 237 metrov. Služil naj bi kot razkošna medcelinska zračna jahta za Brina in njegove bližnje, da pa bi nekoliko uravnotežili radikalnost celotne ideje, so v Brinovi PR službi dodali še humanitarne naloge dostavljanja hrane in drugih potrebščin v odročne konce sveta.