Danes in jutri na nebu meteorski roj perzeidov

Matej Huš

10. avg 2020 ob 18:15:02

Bliža se tisti čas v letu, ko so noči dovolj tople, da si lahko sproščeno ogledamo meteorski roj. Sredi avgusta naše nebo vsako leto razsvetljujejo utrinki iz meteorskega roja perzeidov, ki bodo letos vrh dosegli v noči s torka na sredo, sicer pa so vidni med 17. julijem in 24. avgustom. Meteorskih rojev je več, a so perzeidi pomembni zato, ker gre za enega najbolj predvidljivih dogodkov, hkrati pa je pri nas tedaj poletje in običajno dobre razmere za opazovanje. Kot kažejo vremenske napovedi, bo tako tudi letos.

Utrinki, ki jih bo v najboljšem primeru tudi do 100 na uro, so posledica ostankov kometa Swift-Tuttle, ki kroži okrog Sonca z obhodnim časom 133 let. Sicer se je na zadnje v naši bližini zadrževal leta 1992, a je za seboj pustil dovolj smeti, da te razsvetljujejo naše nebo. Komet je sicer največje telo, ki redno leti mimo Zemlje - meri 26 kilometrov. Medtem ko nas je lani jezil ščip, je letos luna v zadnjem krajcu. To pomeni, da je manj svetla in predvsem, da ni na nebu celo noč.

Danes (ponedeljek zvečer) luna vzide ob 23.30, jutri pa ob 23.55. Sončni zahod je okrog 20.18, astronomski mrak pa se začne ob 22.19. Tedaj je sonce 18 ali več stopinj pod horizontom, torej je dovolj temno za opazovanje pojavov na nebu. Preostane le še, da najdemo mesto čim dlje od umetne razsvetljave in se ozremo k višku. Seveda je idealno, da vidimo čim več neba, torej da ga ne zakrivajo stavbe, drevesa ali relief. Perzeidi, kot pove že ime, navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzeja.