Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Jurij Kristan

29. maj 2019 ob 23:15:19

Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega prehoda na 10-nanometrski proizvodni proces. Prvi ice laki, od Core i3 do i7, pridejo ob koncu leta ("holiday season") in sicer v inačicah U ter Y, se pravi za ultratanke prenosnike in pa varčne mobilne naprave, kot so tablice ter hibridni prenosniki. Njihov komercialni naziv bo "deseta generacija procesorjev Core".

Natančnih specifikacij pri Intelu še niso podali, le nekaj okvirnih. Čipi bodo imeli do štiri jedra in najvišjo turbo frekvenco 4,1 GHz, grafično vezje pa do 1,1 gigaherca. Glede na porabo bo šlo za 9 W, 15 W in 28-vatne variante. Vgrajena bo podpora za Thunderbolt 3 in Wi-Fi 6, izpostavljali so tudi namensko vezje DL Boost za pospeševanje strojnega učenja. Grafični del na arhitekturi Gen11 bo obdržal ime Iris Plus in bo kar izdatno povečan, z 28 na 64 EU (execution units), kar naj bi podvojilo izrisovalne zmogljivosti in se postavilo po robu AMDjevim APUjem. In pa, kar čakajoče na nova Intelova jedra bržčas najbolj zanima: nova arhitektura Sunny Cove naj bi zmogla 18-odstotni hitrostni pribitek v inštrukcijah na urin cikel glede na Skylake. Ice Laki-U bodo temelj Intelove iniciative Project Athena: nekakšne nadgradnje tiste o ultrabookih, ki narekuje ne le kompaktne, temveč tudi kar se da zmogljive prenosnike. V okviru prve verzije specifikacij se tako lahko nadejamo med drugim zbujanja iz spanja v manj kot sekundi; več kot deveturno delovanje z enim polnjenjem baterije in hitro polnjenje do štirih ur delovanja v tridesetih minutah.

Žal o tem, kdaj Ice Lake dospe v namizniške naprave, nismo izvedeli nič, zato ostaja napoved, da utegnemo nanje čakati vsaj še leto. Entuziastom je firma namenila bežno najavo prihoda novih superzmogljivih CPUjev serije X za letošnjo jesen in pa specialnega monstruma Core i9-9900KS. Ta osemjedrnik sestavlja izbran silicij, ki omogoča, da vsa jedra, nenehno, dirkajo na petih gigahercih. Tudi ta procesor izide jeseni, ko bomo izvedeli še njegovo ceno in električno porabo. Privrženci modrih bodo obenem veseli programja Performance Maximizer, ki bo omogočal avtomatizirano navijanje čipov in pride v prihodnjih mesecih. V celoti je bila tiskovka močno osrediščena okrog prenosnikov in delovnih postaj Intelovih partnerjev, kot so Acer, Lenovo in Asus, zato bomo na konkretnejše podatke o drobovju tehnologije še malo čakali. (Še skrajšan posnetek.)