ZDA: v primeru zmage demokratov se Facebooku slabo piše

Dare Hriberšek

17. maj 2019 ob 16:38:04

Pripadniki ameriške demokratske stranke kar tekmujejo med seboj, kdo bo napovedal večji pogrom nad velikimi tehnološkimi podjetji. Zadnji, ki je skočil na vlak je Bernie Sanders, ki se bo znova potegoval za predsedniški položaj. Včeraj je prek Twitterja sporočil, da bi morali v primeru Facebooka uporabiti protimonopolno zakonodajo in ga razbiti na več delov. "Naša družba postaja izrazito monopolistična, peščica zelo velikih korporacij ima veliko preveč vpliva na ameriške potrošnike. To se mora spremeniti," je še dodal.

Med prvimi, ki so se začeli ukvarjati so tematiko je bila demokratska predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je že konec lanskega leta razmišljala o možnostih zakonske regulacije Facebooka.

Podobno, le da je zaradi prepovedi nekaterih skrajno desnih uporabnikov spregovorila proti cenzuri, ki se po njenem mnenju odvija na Facebooku, razmišlja tudi demokratska predsedniška nominiranka Tulsi Gabbard. Senatorka Kamala Harris ter nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, oba se potegujeta za predsedniško nominacijo pri demokratih, sta se pred dnevi prav tako strinjala, da bi morali politiki vzeti v obzir morebitno razbitje Facebooka.

Marca smo poročali o predsedniški nominiranki Elisabeth Warren, ki je razbitje na več delov v primeru izvolitve poleg Facebooka napovedala še za Amazon, Google in Apple, kot je dejala, da bi s tem pomagali zacveteti naslednji generaciji ameriških podjetij.