Elizabeth Warren v primeru izvolitve napovedala razbitje tehnoloških velikanov

Dare Hriberšek

9. mar 2019 ob 07:08:25

Warrenova, sicer senatorka in demokratska pretendentka za kandidaturo na predsedniških volitvah v ZDA leta 2020, je v primeru svoje izvolitve napovedala prisilno razdrobitev Amazona, Googla in Facebooka. Nekaj pozneje so iz njene pisarne na spisek dodali še Apple. Kot razlog je navedla, da bi taka poteza spodbudila konkurenco na zdaj monopolnem trgu.

Kot meni Warrenova, so ta podjetja povsem zavzela digitalni trg, največ s pomočjo prevzemov in združitev, ki so jih državni regulatorji mirno dovolili. Rezultat je po njenem mnenju dramatičen padec konkurence in inovativnosti v tehnološkem sektorju. Načrtovani zakon naj bi podjetjem, ki imajo v upravljanju platforme z letnimi prihodki nad 25 milijard dolarjev, prepovedal imeti v lasti tako platformo in hkrati sodelovati kot ponudnik na njej. Tak ukrep bi, če bo seveda sprejet, Google prisilil v ločitev od svojega iskalnika, Amazon pa od Marketplaca. V naslednji razred pa bi se uvrščala podjetja s prihodki med 90 milijoni in 25 milijardami, ta pa bi bila izpostavljena zgolj strožjemu nadzoru regulatorjev.

Kot naslednji ukrep je napovedala tudi vzpostavitev regulatorjev, ki bodo za nazaj razveljavili združitve podjetij, čeprav so te že izvršene. Pri tem navaja konkretne primere, denimo Amazonov prevzem Whole Foods, pa Facebookov WhatsAppa in Instagrama, pri Googlu pa družbi Waze in Nest.

Predsedniška kandidatka na koncu še priznava, da njeni ukrepi še zdaleč ne bi rešili vseh težav sodobnega spleta. Toda, tako Warrenova, zdrava konkurenca lahko razreši veliko problemov.