Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Matej Huš

13. maj 2019 ob 22:38:16

Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino 5 proti 4 odločilo, da se skupinska tožba zoper Apple zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje lahko nadaljuje. Gre za tožbo, ki so jo leta 2011 vložili lastniki iPhonov, ker naj bi Apple uporabnikom zaračunaval previsoko ceno aplikacij. Apple je edini (legalni) ponudnik tržnice z aplikacijami na telefonih z iOS, zato ima prevladujoč tržni položaj. Provizija v višini 30 odstotkov, ki jo Apple zaračunava vsem prodajalcem aplikacij, se seveda prelije v končno ceno, ki jo plačajo kupci.

Na prvi stopnji je sodba leta 2013 zaradi proceduralnih napak padla, a je potem prizivno sodišče leta 2017 postopek obnovilo. Apple se je zato pritožil na vrhovno sodišče, kjer je zagovarjal, da se mora tožba zavreči. Apple trdi, da kupci aplikacij niso neposredne Applove stranke, temveč so to razvijalci aplikacij. Po znamenitem primeru iz leta 1977 posredni kupci ne morejo zatrjevati kršitve protimonopolne zakonodaje. Vrhovno sodišče je sedaj odločilo, da so kupci aplikacij Applove stranke, zato jih varuje protimonopolna zakonodaja. Vrhovno sodišče ob tem poudarja, da ni presojalo zatrjevane kršitve, temveč je le odločilo, da se postopek sme nadaljevati.

Argument kupcev je preprost. Kupci aplikacij so izgubili več sto milijonov dolarjev, ker so cene aplikacij na zaprtem trgu zaradi Applove provizije višje, kot bi bile na konkurenčnem trgu. Spotify je na primer kupcem prek iTunes nekaj časa zaračunaval dražjo naročnino ravno zaradi teh provizij.

Apple seveda zavrača trditve, da je njegov zaprt ekosistem sploh monopol, kaj šele da izkorišča monopolni položaj. Trdi, da lahko uporabniki kupujejo aplikacije tudi drugod in da je od leta 2008 App Store odprta, saj lahko aplikacije prek nje prodaja kdorkoli.

Kakšen bo razplet sodnega postopka, lahko le ugibamo. Če bo Apple izgubil, se lahko zgodi marsikaj: od izplačevanja odškodnin kupcem aplikacij do odprtja Applovega ekosistema.