Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Applove in Epicove pritožbe

Matej Huš

17. jan 2024 ob 07:25:34

Ameriško vrhovno sodišče je danes sporočilo, da Applove pritožbe zoper odločitev drugostopenjskega sodišča v sporu z Epic Games ne bo vzelo v obravnavo. Istočasno je sodišče odklonilo tudi obravnavo Epicove pritožbe. Za nobeno zavrnitev sodišče ni podalo obrazložitve. Odločitev drugostopenjskega sodišča je s tem pravnomočna. Epicov izvršni direktor Tim Sweeney je odločitev komentiral z besedami, da je boj za odprto platformo iOS pri nakupu aplikacij v ZDA s tem žal končan. Apple odločitve ni komentiral.

Epic je leta 2020 vložil tožbo zoper Apple, v kateri ga je obtožil zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Ključni očitek je monopol tržne z aplikacijami App Store, ki je edini način za nameščanje novih aplikacij na platformi iOS. Za nakupe na tržnici in nato tudi znotraj aplikacij Apple zaračunava 30 odstotkov provizije, uporabe drugih plačilnih sistemov pa ne dovoli.

Leta 2021 je Epic tožbo sicer v večjem delu izgubil, je pa sodišče ugotovilo, da Apple ne sme preprečevati alternativnih načinov za nakupe znotraj aplikacij. Lani je prizivno sodišče temu v glavnem pritrdilo, Apple pa je moral razvijalcem aplikacij dovoliti znotraj aplikacij oglaševati tudi druge načine plačila - sem sodijo tudi naročnine. Primat App Store torej ostaja, bodo pa nakupi v aplikacijah (in-app purchases) lahko speljani prek drugih sistemov. A to ne pomeni, da Apple ne bo zaračunaval nobene provizije.