Jeff Bezos predstavil lunarni pristajalni modul

Dare Hriberšek

10. maj 2019 ob 20:57:02

Pristajalni modul Blue Moon bo lahko na površino našega satelita odnesel 3,6 tone tovora, seveda po potrebi tudi človeško posadko, v Bezosovem podjetju Blue Origin pa ga razvijajo zadnja tri leta. Maketo v naravni velikosti so včeraj predstavili v Washingtonu, pred očmi medijev in predstavnikov vesoljske industrije. Po programu Blue Moon naj bi v naslednjih letih na Luno poslali nekaj ton materiala, ki bi bil osnova za gradnjo lunarne baze. Tik pred predstavitvijo so iz podjetja tvitnili sliko ladje Ernesta Shackletona, raziskovalca Antarktike, kar je nekakšen namig, da bo ta baza stala v bližini Mesečevega južnega pola, tam se namreč nahaja Shackletonov krater, območje pa je za raziskovalce zanimivo zaradi domnevno velikih nahajališč ledu.

Bela hiša in NASA sta se nedavno pohvalili, da bosta v prihodnjih petih letih vrnila človeške astronavte na površino Lune in temu so se že prilagodile postavke v proračunu za prihodnje leto, NASA je namreč dobila izdatno denarno injekcijo za projekt Advanced Cislunar and Surface Capabilities (ACSC). Tudi načrti Jeffa Bezosa so bili nekaj čas povezani z državno vesoljsko agencijo, a je lani spomladi najavil, da se bo Blue Origin projekta lotil na lastno pest. Kljub temu pa NASA za zdaj ne izključuje, da bi za pošiljanje moštva na Luno uporabila tudi zasebne partnerje, ni izključeno, da prav Blue Origin.

Blue Origin je tokrat pokazal tudi nov raketni motor BE-7, ki je po Bezosovih besedah večinoma sestavljen iz 3D tiskanih delov, prvič pa naj bi ga testno izstrelili letošnje poletje. BE-7, ki bo poganjal Blue Moon Lander za gorivo uporablja tekoči vodik, ki bi ga lahko pridobivali tudi na Luni in prav zato se je iskanje nahajališč ledu znašlo med prednostnimi nalogami.