Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Dare Hriberšek

19. feb 2019 ob 21:32:58

Aktivisti neprofitne organizacije Fight for the future so v Silicijevi dolini zagnali etično kampanjo, s katero želijo spodbuditi žvižgače k obveščanju javnosti o neetičnih dejanjih svojih delodajalcev.

V ta namen so postavili spletno stran Speakout tech, ki s pomočjo orodja SecureDrop omogoča varno posredovanje takih informacij in poziva zaposlene v tehnoloških podjetjih, da se samoorganizirajo. Spletna stran se te dni promovira tudi z oglasi prek Googlove in Facebookove oglasne platforme. Fight for the future je zato začel tudi crowdfundiung kampanjo za financiranje promocije svojega delovanja.

Organizacije Fight for the future se sicer spomnimo iz lanskega leta, ko je sprožila proteste proti podjetju Salesforce, ki je s svojo programsko opremo podprlo ameriški Urad za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) pri izvajanju protimigrantske politike predsednika Donalda Trumpa.

Sicer pa je bilo lansko leto v ZDA kar nekako v znamenju tovrstnih delavskih uporov. Zaradi sodelovanja z ameriškimi obmejnimi organi, so denimo protestirali zaposleni pri Microsoftu. Iz precej podobnih razlogov se je delavski srd vsul tudi na vodstvo Amazona. Še najbolj revolucionarno pa so bili razpoloženi Googlovi zaposleni, ki so najprej zahtevali prekinitev sodelovanja s Pentagonom na področju umetne inteligence, pa zaradi cenzorsko prilagojenega iskalnika na Kitajskem, nekako v istem času pa se je zgodil tudi znameniti "walkout", s katerim so želeli opozoriti na spolno nadlegovanje in neenako obravnavanje zaposlenih v podjetju.