NASA utrpela 700 milijonov USD težko prevaro

Dare Hriberšek

1. maj 2019 ob 19:20:21

Leta 2009 je poletela NASINO vesoljsko vozilo Taurus XL, danes znano pod imenom Minotaur-C, v orbito naj bi poneslo satelit OCO (Orbiting Carbon Observatory) za spremljanje ogljikovega dioksida v zemeljski atmosferi. A je zatajila konica rakete, ki med letom skozi atmosfero ščiti tovor, pozneje pa se ni pravilno ločila od preostanka vozila, ki nato zaradi dodatne teže ni moglo doseči želene orbite. Vse skupaj je končalo v Indijskem oceanu, znanstveniki pa so na polet OCO-2 morali počakati vse do leta 2014. Podobno se je, le da s tovorom drugačnih satelitov, ponovilo še leta 2011. Oba incidenta sta ameriško vesoljsko agencijo skupaj stala 700 milijonov dolarjev.

Zdaj je več let trajajoča preiskava pokazala, da je za vse skupaj kriva prevara podjetja Sapa Profiles iz Oregona. Njihovi zaposleni so namreč ponaredili certifikate za dobavljeni aluminij. Za nameček tega niso napravili prvič, pač pa so dotlej že 19 let uspešno varali svoje stranke. Zdaj je krovno podjetje Norsk Hydro ASA priznalo ponarejanje rezultatov testov, povezanih z lastnostmi kovine pod stresom. Obenem so se zavezali, da bodo vladnim agencijam in drugim podjetjem, s katerimi je sodelovala Sapa Profiles, plačali 46 milijonov dolarjev in se s tem rešili kazenskih in civilnih zahtevkov. Seveda pa imajo poslej prepoved sodelovanja z vladnimi organi.

Zaposleni pri NASI so sicer zavrnili vsako odgovornost na svoji strani, češ da se morajo zanašati na integriteto sodelujočih v dobavnih verigah, sploh sami pa ne morejo preverjati vsake komponente posebej. Mimogrede, OCO-3, torej tretja generacija merilne naprave za ogljikov dioksid, bo delovala kar z mednarodne vesoljske postaje. Tja naj bi jo ta petek ponesla naslednja tovorna misija SpaceXa.