Tudi Facebook želi svojega pametnega pomočnika

Dare Hriberšek

20. apr 2019 ob 21:57:55

Facebook že od začetka leta 2018 razvija asistenta, ki se odziva na zvočne ukaze, so od dobro obveščenih virov izvedeli pri CNBC. Zadevo naj bi razvijali v okviru njihove divizije za navidezno in nadgrajeno resničnost, kjer se pod vodstvom Ire Snyderja pretežno ukvarjajo z razvojem strojne opreme, denimo očali Oculus. Za sicer skrivnosten projekt se je namreč izvedelo potem, ko so člani njihove ekipe stopali v stik s ponudniki pametnih zvočnikov.

Predstavniki Facebooka so novico potrdili in sicer, da delajo na razvoju take tehnologije, z namenom, da bi nekoč služila na njihovi paleti naprav za navidezno oz. nadgrajeno resničnost, med njimi Portal, Oculus in morebitni bodoči izdelki. Portal Facebook ponuja od lanske jeseni, gre pa za napravo, s katero je mogoče prek Messengerja opravljati videoklice. Na Portalu sicer trenutno naloge dežurne pametne asistentke opravlja Amazonova Alexa.

Velja omeniti, da so Amazon, Google in tudi Apple doslej svoje pomočnike že precej dodelali; prva dva pa sta sčasoma zasedla solidna tržna deleža s svojimi pametnimi zvočniki; Amazonovi Echo imajo tako 63 % delež pri pametnih zvočnikih, Googlov Assistant pa 31 %. Facebook je prav tako leta 2015 že poskusil s pametim asistentom po imenu M, a so lani nad njim obupali.