Američani in Korejci se bodejo okoli tega, kdo je prvi pognal mobilno omrežje 5G

Jurij Kristan

6. apr 2019 ob 14:11:30

Kdo bo v zgodovino zapisan kot tisti, ki je prvi prižgal komercialno mobilno omrežje 5G, bo očitno odvisno od tega, koga bomo vprašali. V Južni Koreji so ga pognali zgolj slabo uro pred Verizonom v Chicagu in Minneapolisu ... toda le za šest ljudi.

Že vrabci čivkajo, da bodo omrežja 5G mnogo več kot zgolj še eno mobilna storitev, saj naj bi predstavljala enega najvažnejših povezovalnih členov v internetu stvari in pametnih mestih, pomagala pri navigaciji samovoznih vozil in še kaj. Mobilni ponudniki naj bi do leta 2025 na posamezni celini potrošili več sto milijard evrov za opremo, zaradi česar tekma med njimi dobiva že komične proporce. Tako je denimo AT&T v začetku leta nategoval z značko 5Ge, toda zdaj so novo poglavje burleske spisali Verizon in južnokorejska trojica telekomov.

SK Telecom, KT in LG Uplus so nameravali omrežje pognati danes, 5. aprila. Toda sredi tedna so jih ujele govorice, da naj bi Verizon močno pohitel in svoj sistem v Chicagu ter Minneapolisu, za katerega je bil vklop načrtovan za 11. april, prižgal že v sredo, 3. aprila. Korejci so s pomočjo vladnih regulatorjev na hitro priredili določila in nove Samsunge S10 5G porinili v roke šesterici znanih osebnosti, med drugim olimpijski zmagovalki v drsanju Kim Yuni in članoma K-pop benda Exo. Slavnosten javni dogodek se je odvil ob enajstih zvečer po lokalnem času, le uro pred tem, ko je Verizon zares lansiral storitev v ZDA.

Seveda so Američani korejski spektakel takoj označili za farso, saj bo običajna raja do svojih samsungov prišla šele v petek, ko zares pridejo v prodajo, zato je imela tamkajšnja mreža 5G dva dni zgolj šest uporabnikov. A tudi Verizonov podvig meji na votlo reklamo, kajti storitev je omejena zgolj na del Chicaga in Minneapolisa. Uporabniki morajo pri tem koristiti Motorolin telefon Moto Z3 z namontiranim dodatkom Moto 5G Mod. So pa hitrosti, ki so jih ljudje kazali po spletu, kar impresivne, četudi je potrebno poudariti, da trenutno bazne postaje zaradi nizkega števila uporabnikov še niso obremenjene, predvsem pa zmogljivost z razdaljo zaradi višje frekvence kar hitro pada.

Kljub propagandnemu pečatu takšnih potez pa je tudi to jasen korak na poti do konkretnih širitev tovrstnih omrežij, ki naj bi do konca tega leta že pokrivala mnoga važna velemesta po svetu, medtem ko Japonci za prihodnje leto, ko gostijo olimpijske igre, načrtujejo večinsko pokritost države.