Google oglobljen v Južni Koreji

Matej Huš

11. apr 2023 ob 20:40:10

Južnokorejski varuh konkurence je Alphabetu naložil 42 milijard vonov (29,2 milijona evrov) visoko globo, ker je oviral izdajanje mobilnih iger na konkurenčnih platformah. KFTC (Korea Fair Trade Commission) je ugotovil, da je Google izkoriščal prevladujoč tržni položaj in nepošteno oviral lokalno spletno tržnico One Store.

Gre za dogodke med junijem 2016 in aprilom 2018. Google je v Južni Koreji tedaj zahteval, da založniki mobilne igre izdajajo na ekskluzivno na Google Playu, ne pa na primer na One Storu. Tako večje korejske založnike, denimo NCSoft Corp. in Netmarble Corp., kot tudi manjše in tuje, denimo kitajske, je pozval k ekskluzivni izdaji iger na Googlovi platformi, v zameno pa jim je obljubil večjo vidnost in podporo pri trženju. Za založnike je bilo ključno, da Google njihove igre podpira in predstavlja s čim večjo vidnostjo na prvih straneh, zato so mu ugodili. Google obvladuje več kot tri četrtine korejskega trga.

Google trdi, da niso storili nič nezakonitega, zato so napovedali pritožbo. Dodali so, da Google vlaga v uspehe razvijalcev in daj jih ne ovira. A korespondenca iz Googla, ki so jo pridobili korejski varuhi konkurence, kaže drugačno zgodbo. Google je One Store štel kot resnega konkurenta, zato so se odločili za strategijo, ki bi mu pristrigla peruti. Skupno imata Googlov Play Store in One Store (gre za skupni projekt podjetij Telecom, KT, LG Uplus in Naver) več kot 90-odstotni tržni delež na področju mobilnih iger v Južni Koreji.