Intelov prvi SSD s 3D XPoint

Matej Huš

20. mar 2017 ob 07:46:07

Pred skoraj dvema letoma smo poročali o novi vrsti trajnega pomnilnika podatkov, ki sta ga razvila Intel in Micron ter poimenovala 3D XPoint. Sedaj imamo pred seboj prve komercialne izdelke, ki ga uporabljajo. Intel je predstavil nov SSD z imenom Optane in kapaciteto 375 GB, tekom leta pa sledijo še večji modeli.

Intel Optane SSD DC P4800X je v obliki kartice PCIe, trenutno na voljo s kapaciteto 375 GB in ceno 1520 dolarjev. V drugem četrtletju ga dobimo še v obliki U.2, še četrtletje pozneje pa s kapacitetama 750 GB in 1,5 TB. Glavna odlika pa seveda ni kapaciteta, temveč hitrost in odzivnost. Že ob napovedi 3D XPointa se je Intel hvalil, da je tisočkrat hitrejši od NAND-a, da imak krajše zakasnitve in da se ne iztroši. Sedaj vidimo, da trendi so takšni, seveda pa navedb o tisočkrat hitrejšem prenosu podatkov ne moremo jemati za suho zlato.

Kakorkoli, P4800X zmore brati s hitrostjo 2400 MB/s in pisati z 2000 MB/s, kar je hitro, a nič kaj hitreje od najboljšega flasha. Zablesti pa, ko ga pošteno obremenimo (veliko operacij I/O). Intel navaja 550.000 IOPS za branje in 500.000 IOPS za pisanje. To se ne sliši ekstremno, a jih je Intel meril bolj realno kot sicer pri SSD-jih. Zakasnitve pri dostopu so 60-100 mikrosekund, kar je bistveno bolje od klasičnih SSD-jev pod visokimi obremenitvami.

Dodatna prednost je še naslavljanje po bajtih, saj lahko pomnilnik 3D XPoint prepisujemo po želji, medtem ko je treba flash izbrisati bločno (pišemo lahko po želji). Ker zapis podatkov ni destruktiven, se ni treba bati iztrošenja celic kakor pri flashu, kar pomeni, da lahko pišemo bistveno več.

Odpornost za izrabo in hitrost pa imata še eno pomembno prednost. Intel je predstavil tudi plačljiv dodatek Intel Memory Drive Technology, ki je v bistvu virtualni pomnilnik, ki je implementiran kot minimalni hipervizor. To pomeni, da operacijski sistem vidi del Optana kot neposredno naslovljiv pomnilnik, katerega kapaciteta je seveda bistveno večja od količine DRAM-a, ki je običajno nameščen v računalnikih. In sicer 375-GB Optane lahko ponudi do 320 GB navideznega pomnilnika. Priporočljivo je, da ne pretiravamo, in ponudimo 3-8x več toliko pomnilnika, kot je DRAM-a. Tu ne gre za klasičen swap (izmenjalna datoteka) - namesto tega Intel Memory Drive Technology v ozadju pazljivo spremlja zahtevke po pomnilniških naslovih in ustrezno premetava podatke med 3D XPointom in DRAM-om, da zagotovi kar najhitrejši dostop. Intel pravi, da je tehnologija boljša kakor običajni mehanizmi za upravljanje navideznega pomnilnika v swapu, poleg tega pa je še 3D XPoint hitrejši od flasha.

Kot je jasno že iz cene, kasneje pa še iz opisa, je namenjen podatkovnim centrom in ne domačim uporabnikom. A sčasoma lahko to tehnologijo pričakujemo tudi doma.