Američani se želijo vrniti na Luno že v petih letih

Jurij Kristan

28. mar 2019 ob 12:39:25

Ameriški podpredsednik Mike Pence je v presenetljivo drznem nagovoru obelodanil, da je agenciji NASA naročil vrnitev astronavtov na Mesec že do leta 2024, se pravi štiri leta pred doslej predvidenim rokom. Naznanitev nove vesoljske tekme je po drugi plati razočarala glede prelomnih ukrepov, s katerimi naj bi to dosegli, saj se strategija še vedno zanaša na raketo SLS, prav tako še ni dorečeno financiranje.

Skoraj natanko pol stoletja po prvem pristanku človeka na Luni se je vrh ameriške politike očitno namenil zaplesti v novo vesoljsko tekmo. Podpredsednik Mike Pence je v govoru na srečanju Nacionalnega vesoljskega odbora v muzeju U.S. Space & Rocket Center v Huntsvillu v Alabami najavil, da nameravajo Američani vrnitev astronavtov na Luno, prvotno načrtovano za leto 2028, izpeljati že štiri leta prej. Nenavadno ostro je ošvrknil Naso, še posebej pa industrijske pogodbenike, ki da so se polenili in so kratkomalo prepočasni. S tem je imel v glavnem v mislih razvoj rakete SLS, ki ga nenehno tarejo zamude in prekoračenja stroškov. Prvotni rok, enajst let po Trumpovem odloku o vrnitvi na Mesec, je za današnje čase, ko imamo že toliko prakse z vesoljskimi poleti, absolutno predolg, je dejal Pence, in spomnil, da so Američani nekoč, ko so bili še povsem neizkušeni, v desetletju ujeli in prehiteli Sovjetsko zvezo ter pristali na Luni.

Tudi tokrat je v vlogi tekmeca Rusija, še bolj pa Kitajska. Pri Nasi se sicer otepajo trditev o novi vesoljski tekmi, a Pence je bil v govoru precej nedvoumen in je kot poglavitne razloge za brco inženirjev v tazadnjo izpostavil nedavni kitajski pristanek na oddaljeni strani Meseca ter militarizacijo vesolja. Toda vse skupaj je nato izzvenelo bolj kot poskus stresanja zaspane vesoljske industrije, kajti ko je za podpredsednikom na oder stopil še Nasin šef Jim Bridenstine, ni postregel z revolucionarnimi pristopi, ki bi jih takšne pogumne namere potrebovale. Čeprav je Pence ponovil ravno Bridenstinove nedavne besede, da bi lahko v programu vrnitve na Mesec uporabili komercialne rakete, je Nasin prvi mož zdaj zopet poudaril, da je podvig še vedno osrediščen okrog rakete SLS - pa četudi je praktično nemogoče, da bi z njo ujeli vse predvidene roke. (To bržda pomeni, da alabamski senator Shelby ne mara niti slišati za zasebnike.) Jasno je tudi, da bo agencija potrebovala zajetno finančno injekcijo, o kateri pa vlada še ni konkretno razpravljala.