Coinbase začel kotirati

Matej Huš

15. apr 2021 ob 22:01:17

Na newyorški borzi je včeraj začel kotirati Coinbase, ki upravlja istoimensko kriptomenjalnico. Prvi dan trgovanja so delnice presegle 400 dolarjev, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja zavihtela nad 100 milijard dolarjev. Coinbase se ni odločil za javno ponudbo delnico (IPO), kot to običajno storijo podjetja pred začetkom kotacije, temveč so na borzo NASDAQ odpravili neposredno (direct listing). To pomeni, da ne izdajo novih delnic, temveč se začne trgovati z obstoječimi, ki so jih lastniki pridobili v predhodnih krogih investiranja.

Coinbase sta Brian Armstrong iz Airbnbja in Fred Ehrsam iz Goldman Sachsa ustanovila leta 2012. Odtlej je postala največja kriptomenjalnica v ZDA, ki ima več kot 50 milijonov uporabnikov. Lani je ustvarila 322 milijonov dolarjev dobička ob 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Letos pa so samo v prvih treh mesecih ustvarili 1,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je seveda posledica skokovite rasti vrednosti bitcoina, kar je pripeljalo tudi več strank na menjalnico.

Nekateri vidijo investiranje v Coinbase kot nekoliko manj tvegano verzijo vlaganja v kriptovalute, a to ni nujno res. Tudi Coinbasova usoda je odvisna od tečaja bitcoina. Dokler bodo ljudje kupovali bitcoin in trgovali z njim, bo Coinbase na konju, potem pa se utegnejo razmere spremeniti. Do tedaj pa se da s špekuliranjem z bitcoinom zaslužiti tudi več. Coinbase živi od provizij pri trgovanju, ki so okrog 0,5 odstotka, lahko pa tudi več.