Microsoft odprl kodo Računala

Matej Huš

7. mar 2019 ob 21:44:31

Microsoft se je odločil, da bo odprl kodo svojega Računala (Windows Calculator), ki jo bo odslej lahko dopolnjeval kdorkoli. Od včeraj je na GitHubu dostopna celotna izvorna koda pod licenco MIT. Računalo je sicer neznaten del Windows, a vseeno kaže, da se Microsoft ne boji več paranoično odprte kode.

To sicer ni prvi takšen primer, pri čemer ne mislimo na pobegle koščke kode ali kodo, v katero imajo vpogled nekatere države. Lani je Microsoft odprl kodo prvotnega File Managerja, ki je prispel v Windows 3.0, hkrati pa poskrbel, da teče tudi na Windows 10, oktobra pa je odprl 60.000 patentov, da bi zaščitil Linux. Windows 10 ima prav tako podsistem za Linux.

Microsoft pravi, da bo odprtje kode Računala skupnosti omogočilo, da lažje integrirajo njegove funkcionalnosti ali uporabniški vmesnik v svoje aplikacije, hitreje odpravljajo napake in pomagajo pri načrtovanju in oblikovanju novih verzij. Prav tako je ogled kode dober način za seznanitev z novimi Microsoftovimi tehnologijami, denimo Universal Windows Platform, XAML in Azure Pipelines. Kodo najdemo na GitHubu. Pr