V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja

Jurij Kristan

5. mar 2019 ob 21:57:22

Mesti Philadelphia in New Jersey sta sprejeli zakon, ki od fizičnih trgovin zahteva omogočanje nakupovanja z gotovino. S tem se mestne oblasti borijo proti hitremu razširjanju trgovin in lokalov, ki vse stavijo na brezgotovinsko plačevanje.

Smetano novic o modernih načinih plačevanja zadnje čase pobira Amazon s svojimi izpostavami Amazon Go, ki so povsem brez blagajn in kjer kamere ujamejo, kaj ljudje vzamejo s polic ter samodejno bremenijo njihov račun. Toda če pogledamo širše, je to zgolj ena od skrajnosti v prizadevanjih trgovcev vseh sort, da bi pospešili plačevanje in s tem odstranili čakalne vrste ter poenostavili logistiko. Na Kitajskem sta se Alibaba in JD.com tržnic brez blagajn lotila malo drugače in tam kupci artikle poskenirajo s telefonom. V Ameriki ima vse več popularnih, "hipsterskih" lokalčkov s prehrano, kot so tisti verig Sweetgreen in Shake Shack, plačevanje urejeno s telefonom. Vsem je skupno to, da s papirnatim denarjem tam ni več mogoče kupovati artiklov - in to je po mnenju vse večjega števila županov ter mestnih svetnikov problem.

Približno 30 odstotkov nakupov se v Združenih državah še vedno izpelje z gotovino, največja težava pa je štirinajst milijonov državljanov nižjega sloja, ki sploh nima lastnega bančnega računa in s tem možnosti brezgotovinskega plačevanja. Ker je s tem omejen njihov dostop do dobrin, včasih tudi povsem osnovnih, so mestni veljaki v Philadelphiji in New Jerseyju stanje označili za "nedemokratično" in sprejeli zakon, ki od trgovcev zahteva ponujanje možnosti nakupovanja z bankovci. Podoben ukrep so napovedala tudi druga ameriška velemesta, od New York Cityja do San Francisca in Chicaga.

Odredbe vznemirjajo akterje na obeh straneh, iz večih razlogov. Nekateri trgovci v New Yorku se pritožujejo, da prisotnost papirnatega denarja predstavlja varnostno tveganje in da so z brezgotovinskim plačevanjem že zmanjšali število ropov v svojih izpostavah. Po drugi plati buri duhove dejstvo, da je v Philadelphiji Amazon uspel izposlovati izjemo za trgovine Go, ki tako zaradi novih odredb niso v nevarnosti. Nasploh v čorbi mestnih zakonov zeva vrsta pravnih odprtin, ki jih lahko eni in drugi uporabljajo za sprožanje postopkov - v New Jerseyju se denimo servisom za najem vozil niti po novem ni treba obvezno ubadati s papirjem.