Novo Linuxovo jedro 5.0 je tu

Matej Huš

4. mar 2019 ob 23:47:49

Ponoči je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 5.0. Tri leta po izidu Linuxa 4.0 in 20 podverzij kasneje je bil čas za preskok na novo številko. Tudi to pot Linus Torvalds, ki je že dolgo nazaj z oddiha in iskanja prijaznejšega jaza, saj znova skrbi za jedro, poudarja, da kakšnih večjih pomenov številčenju verzij ne gre več pripisovati.

Med pomembnejšimi novostmi je zagotovo podpora za šifriranje Adiantum, ki ga je razvil Google in je namenjeno napravam z nizko porabo energije. Preprosto povedano Adiantum prinaša pohitritev šifriranja, če nimamo namenskega strojnega čipa, kar se običajno zgodi z najcenejšimi in najvarčnejšimi napravami. Adiantum bo omogočil, da bodo podatki šifrirani na vseh napravah.

Druga važnejša novost je izboljšano upravljanje s pomnilnikom, ki bo preprečevalo pretirano fragmentacijo. Poleg tega novo jedro prinaša tudi izboljšano podporo za grafiko in nove funkcije, denimo VRR (variable refresh rate) in podpora za AMD FreeSync, Raspberry Pi Touchscreen itd. Prihaja tudi večja pisava Terminus za branje terminala na zaslonih 4K brez naprezanja oči. Kot smo pričakovali, ima nova verzije tudi kup popravkov, med katerimi so tudi takšni za ranljivosti Spectre in Meltdown, ki ne upočasnjujejo več računalnikov tako zelo kot nekdaj. Novo jedro si lahko prenesete in prevedete sami ali pa počakate, da ga distribucije vključijo.