Prihaja Linuxovo jedro 5.0

Matej Huš

8. jan 2019 ob 00:02:25

Že pred leti so minili časi, ko je številčenje verzij Linuxovega jedra potekalo po zelo strogih pogojih, zaradi česar smo od verzije 2.0 do 3.0 lezli skoraj petnajst let. Verzijo 4.0 pa smo dobili leta 2015, ko je Linus Torvalds malo glede na anketo in malo po lastni volji odločil, da bo verziji 3.19 sledila 4.0, ne da bi obstajal kak globlji razlog. Tudi to pot je tako, saj Linus sporoča, da bo naslednja verzija nosila oznako 5.0 (in ne 4.21 - zmanjkalo mu je prstov na nogah in rokah, pravi).

Medtem ko je pri verziji 4.0 Torvalds vsaj formalno sklical internetno glasovanje, kjer so ljudje izglasovali prehod na novo verzijo, to pot ni storil niti tega (ker v resnici nikomur ni mar, kakšno oznako dobi verzija). Prehod na 5.0 ne pomeni, da bo v njej kaj bistveno več novosti, kot jih je v običajni inkrementalni nadgradnji. Pričakovati je okrog 11.000 commitov, ki so približno 50 odstotkov novi gonilniki (in nekaj odstranjenih starih), 20 odstotkov arhitekturne nadgradnje, 10 odstotkov orodja in 20 odstotkov razno. Nič posebnega, torej. Kdor je posebej eksperimentalno navdahnjen, lahko že danes preizkusi kandidata za izid Linux 5.0.

Glavne novosti bodo to pot povezane z grafiko. To vključuje AMD FreeSync NVIDIA RTX Turing ter Raspberry Pi Touch Display. Gonilnik za Raspberry Pi Touch Pi bo omogoča izdelavo lastnih tablic ali pametnih zaslonov. Dobrodošla kozmetična sprememba je tudi večja pisava Terminus, da bo končno mogoče brati terminal tudi na zaslonih 4K brez naprezanja oči. Veliko dela je bilo namenjenega odstranjevanju posledic popravkov za Spectre in Meltdown, ki so v prvi verziji močno upočasnili računalnike.