Izšlo Linuxovo jedro 5.1

Matej Huš

7. maj 2019 ob 14:39:15

Včeraj je izšla stabilna verzija novega Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 5.1. Nova inačica, ki še vedno nosi kodno ime Shy Crocodile in ki jo je Linus Torvalds odobril po sedmih kandidatih za izid (običajno jih je sedem ali osem), prinaša precej novosti. Skupno vsebuje 17,8 milijonov vrstic kode in 3,3 milijone vrstic komentarjev.

Glavna novost je hitrejše rokovanje z datotekami (I/O interface). Novi io_uring namreč prinaša podporo za hiter in asinhron dostop I/O. Knjižnica v uporabniškem prostoru omogoča aplikacijam enostavno uporabo io_uring, ne da bi morale poznati podrobnosti. Dodana je tudi podpora za uporabo trajnega (nevolatilnega) pomnilnika kot RAM. Uporaba NVDIMM v ta namen terja določene kompromise, a v nekaterih primerih je koristna.

Linux 5.1 odpravlja težavo z letom 2038, saj bo tedaj celoštevilčni števec sekund od začetka Linuxove epohe (1.1.1970) presegel omejitev 32-bitnih števcev. Na področju strojne opreme prinaša novo jedro podporo za nekaj novosti, kot je to že v navadi. Med drugim so podprti: Raspberry Pi 3 Model A+, Intel 22260 WiFi, Habana Labs Goya AI itd.

Novo jedro najdete na uradni spletni strani ali pa počakate, da ga dodajo v vašo distribucijo.