Saga o Huaweiju in 5G omrežjih se utegne v EU zaplesti

Dare Hriberšek

26. feb 2019 ob 21:15:40

Na letošnjem MWC v Barceloni je z uvodnim nagovorom nastopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo, Mariya Gabriel, ki je predstavnike mobilne industrije starega kontinenta posvarila, da pričakuje njihov odziv na varnostne pomisleke glede omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. V zakulisju največjega sejma mobilnih tehnologij se je namreč odvilo precej lobiranja, katerega cilj je bil odvrniti morebitno prepoved uporabe njihove opreme na evropskih tleh.

GSMA (Groupe Spéciale Mobile Association), globalno interesno združenje ponudnikov mobilne telefonije, ki je med drugim tudi organizator MWC - je pred sejmom že napovedalo oster boj za ohranitev Huaweija med ponudniki opreme. Menedžerji evropskih telekomov pa so opozorili, da bi njegova izključitev povzročila dvoletno zamudo pri uvajanju 5G omrežij. Velja sicer omeniti, da je tudi Huawei pridruženi član GSMA.

Komisarka Gabrielova je še poudarila, da je varnost ena ključnih zahtev pri uvajanju 5G omrežij, pri tem pa nekoliko razkrila stališče Evropske komisije (EK) do tega vprašanja: "Je pa seveda jasno, da mora Evropa zavzeti enoten pristop do problema in to se bo v najkrajšem času moralo znajti na naši delovni mizi. Sicer tvegamo razdrobitev mnenj, saj bodo države članice ukrepale vsaka po svoje, da bi zaščitile svoje interese." Gabrielova je še podarila, da taka drobitev škoduje enotnemu digitalnemu trgu unije, ki mora temeljiti na skupnih vrednotah, ni pa podrobneje opredelila morebitnih ukrepov, ki jih EK pripravlja za harmonizacijo stališč glede problema Huawei.

Ni nepomembno dejstvo, da je v Barcelono pripotovala tudi osemčlanska delegacija ameriških uradnikov in da je ameriški državni sekretar Mike Pompeo pred dvema tednoma evropske države posvaril, da bi lahko primer Huaweijeve omrežne opreme pokvaril partnerske odnose med EU in ZDA. Kot je znano, je v EU mnenje glede (ne)varnosti, ki naj bi jo povzročala Huaweijeva oprema precej deljeno. Dve močni članici, Velika Britanija in Nemčija sta namreč že namignili, da so z njo povezani varnostni problemi rešljivi z več nadzora in vpeljavo nekaterih omejitev.