HoloLens. Novo orožje ameriške vojske

Dare Hriberšek

29. nov 2018 ob 19:10:41

Obogatena resničnost bo kot kaže nova resničnost ameriških vojakov. Microsoft jim bo namreč v naslednjih dveh letih dobavil 2500 kosov svojih HoloLens, če pa se bodo Pentagonu očala zdela uporabna, naj bi nadaljnja dobava poskočila na 100.000 kosov. Pogodba za poskusni del programa, imenovanega Integrated Visual Augmentation System oz. IVAS, je vredna 480 milijonov ameriških dolarjev. Vojska je bila med zbiranjem ponudb v stiku s 25 različnimi proizvajalci AR opreme, na koncu sta v ožji izbor prišla Magic Leap in Microsoft, zmagal pa je, kot rečeno, slednji.

Vojska naj bi očala uporabljala pri treningu, pa tudi v bojnih okoliščinah, z njihovo pomočjo naj bi vojaki sprejemali bolj kakovostne odločitve. Bo pa vojaška izvedenka očal precej bolj izpopolnjena kot je tista za civiliste; med drugim bodo opremljena tudi s termalnimi senzorji, pa sistemom za nočno opazovanje, očala bodo spremljala nekatere telesne funkcije nosilca, denimo dihanje in stopnjo pretresa, nudila bodo tudi zaščito sluha.

Bo pa posel najverjetneje moral prestati še Microsoftov interni stresni test. Zaposleni so namreč doslej že nekajkrat jasno in glasno izrazili protest proti sodelovanju z organi državne prisile. Tako so nasprotovali dobavljanju AI programske opreme vladnemu Uradu za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE), češ da s tem pomagajo ločevati otroke od staršev, prav tako pa so vodstvo poskušali odvrniti od sodelovanja v multimilijardnem vojaškem poslu imenovanem JEDI, s katerem bi vojski zagotavljali oblačno infrastrukturo.