Roboti popraskali ostanke jedrskega goriva v Fukušimi

Jurij Kristan

20. feb 2019 ob 22:12:46

Iz japonske energetske firme TEPCO so sporočili, da so njihovi roboti prvič fizično preverili stanje ostankov jedrskega goriva v uničeni elektrarni Fukušima 1, kar je pomembna faza na poti do njihove odstranitve.

Marca bo preteklo že osem let, odkar je popotresni cunami pokvaril hladilni sistem japonske jedrske elektrarne Fukušima 1 in posledično povzročil največjo jedrsko katastrofo po Černobilu. Spomnimo: takrat so se stalile sredice treh od štirih prizadetih reaktorjev, sicer pa skupno šestih, v elektrarni. Toda šele pred dnevi so se inženirji, ki si prizadevajo stanje sanirati, prvič fizično dotaknili uničenega jedrskega goriva, konkretno v reaktorju številka 2.

Seveda tega niso storili osebno, kajti v opustošenih zadrževalnih hramih ima sevanje jakost prek 500 sievertov na uro, kar je skoraj dvakrat tolikšna vrednost kot tista v Černobilu takoj po takratni nesreči in bi človeka ubila že ob zelo kratki izpostavitvi. V uničujoče žarčenje so poslali Toshibinega robota, ki je "popraskal" po strjeni radioaktivni žlindri. Na ta način skušajo strokovnjaki točneje določiti stanje ostankov goriva, da bi lahko pravilno zasnovali sisteme za njihovo dokončno odstranitev in skladiščenje. Prvi takšni roboti naj bi se tja dol spustili čez dve leti, medtem ko naj bi celotna sanacija trajala štirideset let.

Dosežek označuje važno stopnico na poti razvoja strojev za delo v visoko radioaktivnem okolju, ki je v Fukušimi za seboj pustilo že goro preminulih robotov. Močno sevanje moti delovanje elektronike in jo slej ko prej uniči; še posebno so občutljivi CCD senzorji v kamerah, ki delujejo kvečjemu nekaj ur, preden jih je potrebno zamenjati. Pomenljivo je, da ima omenjeni Toshibin robot za razliko od prejšnjih pravzaprav obliko petnajst metrov dolge teleskopske roke, s katero so skozi luknje v zidovih segli prav na dno zadrževalnega hrama.