Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

Primoz Bratanic

17. mar 2011 ob 01:00:42

Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z izrabljenim gorivom v bloku 5 in 6. V pitni vodi v prefekturi Fukušima so zaznali sledi cezija in joda.

Francozi so tekom dneva razglasili, da je Japonska izgubila nadzor nad situacijo in pozvali svoje državljane, naj se vrnejo domov. Podobno je zvečer za območje Tokia ter predele severno od Tokia razglasila tudi Velika Britanija. Američani svoje državljane pozivajo, naj se držijo izven 80 km radija okoli elektrarne. Ruski šef jedrske varnosti je izjavil, da se dogajanje odvija po najslabšem možnem scenariju.

Japonska je poskusila z uporabo vojaških helikopterjev zagotoviti zaloge vode iz zraka, kar kaže na resne poškodbe reaktorskih zgradb, saj bi bilo polivanje hermetično zaprtih (nepoškodovanih) zadrževalnih hramov nesmiselno -- nekdo očitno verjame, da lahko s polivanjem bloka jedrske elektrarne spravi vodo na mesta, kjer se jo potrebuje (bazeni z izrabljenim gorivom). Podobne rezultate poskuša doseči tudi japonska policija z uporabo vodnih topov.

Zadnjih 12 ur radioaktivnost v elektrarni vztrajno pada.

Včeraj dopoldne je japonski cesar Akihito v živo nagovoril ljudstvo, kar je dogodek brez primere v novejši zgodovini. Japonce je pozval, naj ne opustijo upanja.


Četrtek, 1:49(CET) Japonska vojska iz helikopterjev meče vodo na tretji blok.
4:48 Četrti blok JE Fukušima ostal brez strehe.
5:44 Helikoptersko polivanje z vodo ni znižalo stopnje radiacije.
7:56 Japonci začudeni nad ameriškim paničarjenjem.
8:01 Opis trenutnega stanja po reaktorjih.
9:31 Japonska agencija za jedrsko varnost izjavlja izjavlja, da so reaktorji 1, 5 in 6 relativno stabilni. Brez komentarja glede blokov 2,3 in 4.
9:57 Japonska agencija za jedrsko varnost ne more potrditi, da je v bazenu z izrabljenim gorivom bloka 4 JE Fukušima voda.
11:57 V tretji reaktor so z vodnimi topovi izstrelili nekaj vode. Operacija prekinjena zaradi visokih nivojev sevanja.
12:15 Vojska poleg helikopterjev sedaj za hlajenje reaktorjev uporablja tudi vodne topove.
13:08 TEPCO pravi, da v elektrarni ne bo elektrike še vsaj do petka.
Japonska vojska bo nadaljevala z zalivanjem reaktorjev iz helikopterjev.
13:17 Za jutri načrtovano zalivanje reaktorjev iz helikopterjev se bo začelo na bloku 2 JE Fukušima.
14:06 MAAE pravi, da so razmere v JE Fukušima še vedno zelo resne.
17:02 Obmetavanje reaktorjev z vodo daje rezultate.
17:24 Nemčija začasno prestavila veleposlaništvo iz Tokia v Osako.
18:55 MAAE objavi, da je do drugega bloka sedaj pripeljan električni kabel. Priklop sledi takoj, ko bodo prenehali zalivati blok 3 z vodo.
20:20 MAAE: razmere "relativno stabilne"
21:17 MAAE: drugi blok uspešno priklopljen na omrežje