Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII)

Primoz Bratanic

12. apr 2011 ob 00:04:36

Mesec dni po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Japonska agencija za jedrsko varnost je včeraj objavila preliminarne izračune, ki kažejo, da je iz JE v nekem trenutku po potresu uhajalo okoli 10.000 TBq radioaktivnega materiala na uro (aktivnost banane je okoli 15 Bq), zaradi česar japonska vlada razmišlja o reklasifikaciji jedrske nesreče iz pete stopnje INES na sedmi (najvišji) nivo. Agencija pravi, da je od takrat aktivnost izpustov padla pod 1 TBq na uro, skupno količino izpuščenih radioaktivnih snovi pa še raziskujejo.

Prav tako japonska vlada napoveduje razširitev evakuacijskega območja na nekatera naselja izven 20 kilometrskega pasu, kjer bi prebivalci lahko prejeli doze sevanja nad 20 mSv letno. Razmišljajo tudi o posebni zakonodaji o uvedbi zaprtega območja po ukrajinskem zgledu, saj se na evakuacijsko območje 20km okoli elektrarne nekateri prebivalci vračajo, da bi odnesli svoje (morda kontaminirano) premoženje.

Včeraj je območje ponovno stresel močan potres, ki je za nekaj časa ustavil prečrpavanje kontaminirane vode. Za slabo uro se je zaradi izpada električne energije ustavil tudi dovod hladilne vode v vse tri reaktorje.

V preteklih dneh je TEPCO iz območij za shranjevanje jedrskih odpadkov v Tihi ocean izpustil čez 10.000 ton "manj-kontaminirane" vode, da bi tako naredil prostor za prečrpavanje 60.000 ton vode, ki jo nameravajo izčrpati izpod reaktorskih stavb 1 in 3.

4:46 Japonska je uradno popravila klasifikacijo na INES lestvici na sedmo stopnjo.