Airbus napovedal ustavitev proizvodnje velikana A380

Jurij Kristan

14. feb 2019 ob 19:56:22

Pri Airbusu so napovedali, da bodo leta 2021 oddali zadnjega superjumba A380, saj so naročila pošla, ker je njihovo obratovanje za svetovne prevoznike postalo predrago. Največje potniško letalo v zgodovini se bo tako poslovilo od tovarniških hal zgolj šestnajst let po prvem vzletu.

Ogromna štirimotorna potniška letala - najbolj Boeingov legendarni jumbo jet 747 - so nesporna ikona množičnega letalskega potniškega prometa in sinonim za dolge čezoceanske lete. Toda tehnološki napredek, ki jih je nekoč ustvaril, jim sedaj hitro jemlje sapo. Najvažnejše novosti vidimo pri lažjih materialih in učinkovitejših ter zanesljivejših motorjih. Kompozitne snovi, predvsem tiste z ogljikovimi in steklenimi vlakni, so postale prevladujoč material v zgradbi letal in pri najnovejših Boeingu 787 ter Airbusu A350 že predstavljajo več kot polovico njune mase. Motorji so toliko povečali potisk, izkoristek in zanesljivost, da je mogoče tudi najdaljše polete brez težav vršiti zgolj z dvema. To v prejšnjem stoletju ni bila danost in zbirka regulacij ETOPS za dvomotorna letala je na primer točno določala njihov dovoljeni obseg delovanja, da je bilo letalo v primeru težav vedno dovolj blizu zasilni pristajalni stezi.

Ko lahko dvomotorni avion leti tako daleč kot štirimotorni, je potrebe po slednjih vse manj. Dvomotornik namreč porabi pol toliko goriva in je neprimerno lažji za vzdrževanje. Je pa seveda manjša tudi njegova nosilnost - in tu se je Airbus na prelomu tisočletja uštel, ko je načrtoval A380 - velikana, ki bi lahko prevažal več kot 800 potnikov. V podjetju so menili, da bo gospodarski razvoj sveta, posebno še Azije, toliko obremenil osrednja potniška vozlišča, da se bo dvignila potreba po letalih z veliko kapaciteto. Toda to se ni zgodilo; v določeni meri tudi zato, ker lahko dvomotorna letala z velikim dosegom omenjena obremenjena vozlišča enostavno preskočijo. Moderni dvomotorni avioni, kot sta 787 in A350, ponujajo prevoznikom ogromno prilagodljivosti, ki je A380 in 747 nimata - če slednjih ne napolnijo praktično do konca, delajo z njima izgubo.

Ta hladna računica je povzročila, da je Airbus za A380 zbral vsega skupaj nekaj čez tristo naročil, ki bodo leta 2021 pošla. Zadnji žebelj v krsto so zabili pri najvažnejšem kupcu, Emirates, ko so zadnje naročilo zmanjšali s 53 na samo 14 primerkov. A380, najzahtevnejši projekt v Airbusovi zgodovini, bodo tako prenehali sestavljati le dobro poldrugo desetletje po aprilu 2005, ko je prvič poletel. Firmi se sicer za preživetje res ni treba bati, ker gredo njena manjša letala za med, toda prenehanje proizvodnje velikana bo povzročilo veliko tegob, saj gre za zelo zapleteno dejavnost, razvejano čez vso Evropo.

Tudi za Boeingovega 747-8 bodo tovarniške hale bržkone ugasnili v istem letu, ko se prav tako izteče zadnje naročilo. Klasični jumbo ima sicer nekaj več rezerve kot airbus, saj je priljubljen v tovornem prometu, a tudi tam se štirimotornikom vse bolj odrekajo.