Rolls-Royceov turbopropelerski motor žene vodik

Jurij Kristan

4. dec 2022 ob 23:08:50

Rolls-Royce je v navezi z easyJetom izvedel statični preizkus turbopropelerskega motorja, ki ga je poganjal vodik. Gre za prvi eksperiment te sorte, ki mu bodo sicer v kratkem sledili tudi drugi proizvajalci, toda do potniških letal s takšnim pogonom nas loči še najmanj desetletje.

Medtem ko na področju transporta po tleh trenutno poteka živahna tekma v elektrifikaciji vozil, pa so zrakoplovi zahtevnejši izziv. Električne baterije imajo namreč zdaleč prenizko gostoto energije, da bi jih bilo smotrno vgrajevati v večja letala. Ena od alternativ bi bil lahko vodik, ki ga je mogoče prav tako kuriti v turbinskih motorjih, pri čemer namesto ogljikovega dioksida nastaja v glavnem voda. Pri Rolls-Royceu so sedaj s podporo prevoznika easyJeta predelali primerek svojega proslavljenega turbopropelerskega motorja AE 2100-A, da namesto kerozina golta vodik. Preizkus je bil po besedah pristojnih popoln uspeh, kljub temu ne poznamo podrobnosti, denimo razvite moči ali porabe. Naslednji kandidat za predelavo bo reaktivni motor Pearl 15, ni pa še jasno, ali oziroma kdaj bodo s tokratnim junakom skušali tudi poleteti. Gorivo je sicer tokrat prispevala tovarna z Orkneyskih otokov, ki jo žene elektrika iz vetra in plimovanja, tako da je šlo za tako imenovani zeleni vodik.

To je le ena prvih stopnic na sicer dolgi poti do večjih potniških letal na vodik. Čeprav ima ta višjo gostoto energije od baterij, je še vedno štirikrat nižja od kerozina, težava pa je tudi njegovo shranjevanje, ki terja specifične rezervoarje, tudi ko je v tekočem stanju. Ne le, da bodo morala biti letala zanj namensko skonstruirana, temveč bodo po vsej sili na začetku odpadla na krajše, celinske linije do razdalje nekje 3000 kilometrov - zato je poleg ravno easyJet. Analitiki nastop takšnih letal sicer postavljajo nekam v okolico leta 2035, medtem ko so si večji prevozniki za mejnik, ko naj bi se razogljičili, vzeli letnico 2050. Seveda ob predpostavki, da bo vodik, ki ga bodo izkoriščali za letalsko gorivo, napravljen iz obnovljivih virov.