Piratiziranje filmov ima (včasih) tudi pozitivne učinke

Dare Hriberšek

4. feb 2019 ob 19:58:48

Marketingarji s poslovnih šol Univerze v Houstonu in Western University iz kanadskega Ontaria, so v posebni raziskavi preučevali vpliv Piratebaya na uspešnost filmov v kinematografih.

Ko so švedske oblasti pred petimi leti zaprle podatkovni center Pirate Baya v bližini Stockholma, je priljubljena stran s torrenti umolknila za dober mesec dni. Prav ta downtime je bil izhodišče raziskave, ki je merila njegove učinke na prodajo kino vstopnic v tistem času. V poštev so vzeli več sto filmov in njim pripadajočih torrentov in prišli do zanimivih ugotovitev.

Če na splošno velja, da piratiziranje prodaji škoduje, se je izkazalo, da ni vedno čisto tako. Piratska ponudba namreč poskrbi za t. i. ustno promocijo oz. "buzz", kot ga imenujejo v angleško govorečih državah. Raziskava je tako pokazala, da torrent, ki izide preden film pride na filmska platna, vedno škoduje izkupičku v blagajnah. Buzz v teh primerih naredi premalo, da bi izničil negativni učinek brezplačnih prenosov in ogledov, raziskava še ugotavlja, da se prihodki v tem primeru v povprečju znižajo za 11 %.

Nekoliko drugače pa je, če se piratske kopije pojavijo po ali ob premieri filma. Ustna promocija v tem primeru pomaga k večji obiskanosti, prihodki pa se povišajo za 3 %. Pozitivni učinek je največji v času izida filma in se razlikuje glede na žanr. Največji je pri komedijah, akcijskih filmih in trilerjih, manj zaznaven je pri dramah.

Skratka, v času, ko je bil Pirate Bay ugasnjen, so se znižali tudi prihodki filmov v kinematografih, pri čemer so raziskovalci izključili sezonske vplive, saj takih znižan v letih pred tem ni bilo. Žal pa skupni učinek piratiziranja ni pozitiven, saj torrenti, ki se pojavijo pred izidi filmov generalno izničijo pozitiven učinek tistih, ki se pojavijo ob ali po izidu naslova.

Napol v šali lahko torej napravimo zaključek, da bi morale države preganjati zgolj tiste pirate, ki kopije filmov objavijo pred premierami v kinematografih, in ključni problem piratstva bi bil s tem nekako rešen.