V Singapurju razkrili, da so jim že pred leti ukradli bazo okuženih s HIV-om

Matej Huš

29. jan 2019 ob 19:36:34

V Singapurju se jim je zgodila huda nevšečnost, v kateri je v divjino odneslo malo več kot le osebne podatke. Ušla jim je baza podatkov o okuženih s HIV-om, v kateri je 14.000 ljudi. Gre za 5400 državljanov Singapurja in 8800 tujcev, ki so bili diagnosticirani med leti 1985 in 2013. HIV je v Singapurju še vedno precejšnja stigma, saj do leta 2015 HIV-pozitivni tujci sploh niso imeli vstopa v državo, še danes pa vsakogar, ki želi v državi bivati dlje od 90 dni, obvezno zdravniško pregledajo, kamor sodi tudi test za HIV.

V zadnjem vdoru so ušli imena, naslovi, HIV-pozitivnost in drugi zdravniški podatki. Zanimivo je, da to pot vemo, kdo je odgovoren za vdor. Izvršil ga je 33-letni Američan Mikhy Farrera-Brochez, ki je bil svoj čas zasebni partner vodje singapurskega Urada za javno zdravje. Pravzaprav ni šlo niti za klasičen vdor, temveč je Farrera-Brochez izkoristil dostop do baze, ki ga je imel njegov partner. Farrera-Brochez je sam HIV-pozitiven in je v Singapurju bival od leta 2008 le zato, ker mu je partner omogočil prikriti okužbo. Slednji je bil obsojen na dve leti zapora zaradi pomoči pri goljufanju, a se je pritožil. Primer še ni končan.

Vdor se je zgodil že leta 2013, oblasti pa so zanj izvedele šele leta 2016, a ga tedaj oblasti niso obešale na veliki zvon, ker so verjeli, da je policija uspeli izslediti in zaseči vse podatke. Farrera-Brochez je bil namreč tedaj aretiran in leta 2017 obsojen na 28 mesecev zapora zaradi razpečevanja mamil in goljufanja. Po odsluženi kazni so ga izgnali iz države in trenutno ni v Singapurju. Oblasti pa šeče sedaj spoznavajo, da ima še vedno kopijo podatkovne zbirke.

Ministrstvo za zdravje je od leta 2016 bolje zavarovalo bazo, zagotavljajo. Odslej je za dostop potrebna avtorizacija dveh oseb. Ljudi, ki so na ukradenem seznamu, so skušali obvestiti o incidentu, a jim je uspelo vzpostaviti stik le z okoli 900 ljudi. To pomeni, da velika večina ni vedela, da so bili podatki o njihovi okužbi s HIV-om ukradeni.