Wine 4.0 je tu

Matej Huš

24. jan 2019 ob 10:19:14

Izšla je nova verzija priljubljenega programa s skupkom knjižnic, ki omogoča poganjanje aplikacij za Windows pod Linuxom in Mac OS X. Wine ni emulator, temveč klice do API-jev in dinamično povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo Linux, Mac OS X in ostali unixovski sistemi. Programi tako dejansko tečejo na Unixu.

Novi Wine 4.0 prinaša kopico novosti, med katerimi velja omeniti grafično podporo za Vulkan ter Direct3D 12, ki sta sicer še v povojih, in podporo za več krmilnikov za igre. Privzeto je vključen Direct3D CSMT (Multi-Threaded Command-Stream), prav tako je izboljšan in vključen OpenGL. Med manj opaznimi, a pomembnimi novostmi najdemo Kerberos (avtentikacija), dostop do podatkov v BIOS-u pod Linuxom, samodokončanje v lupini, izboljšana podpora za 64-bitne ukaze, podporo zaslonom s HiDPI itd.

Wine je prosto dostopen z izvorno kodo ali v prevedeni verziji. Podpira Android, Ubuntu, Debian, Fedoro, macOS, SUSE, Slackware in FreeBSD, z malo znanja pa si ga seveda lahko prevede in namestite na vse sorodne distribucije ali sisteme.