Izšla novi Wine 1.4 in CrossOver XI

Matej Huš

8. mar 2012 ob 13:35:09

Izšla je nova verzija programa Wine, ki na Linuxu omogoča poganjanje aplikacije za Windows. Gre za priljubljen odprtokodni program, ki v Linuxu simulira DLL-knjižice, ki jih za svoje delovanje kličejo programi za Windows, in proces za simulacijo jedra Windows NT. Wine tako ne omogoča poganjanje gostujočega operacijskega sistema v navideznem stroju, kot je to primer pri virtualizacijah, ampak ustvari poseben compatibility layer.

Avtorji v novi verziji, ki je bila v razvoju poldrugo leto, omenjajo 16.000 sprememb. Glavne novosti so grafični pogon DIB (Device Independent Bitmaps), prenovljen audio stack, ki popolnoma posnema implementacijo v Visti, podpora za tekst, ki teče v obe smeri (bidirectional text), oblikovanje znakov, izboljšana podpora za Direct3D in DirectDraw itd. Dobrodošla novost je tudi prevod Wina v slovenščino, ki bo olajšala rokovanje manj izkušenim uporabnikom. Z interneta je mogoče pretočiti izvorno kodo programa, lahko pa tudi počakate, da se novi Wine pojavi v lokalni repozitorijih.

Dan pred Winom pa je izšla tudi nova verzija CrossOverja XI. Slednji ni brezplačen (verzija za Linux stane 50 dolarjev), omogoča pa poganjanje pisarniških orodij za Windows pod Linuxom in Mac OS. V novi verziji so združene vse različice, tako da ni več namenskega CrossOverja za pisarno, igre itd., ampak vse poganja kar ena inačica.