EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov

Matej Huš

22. jan 2019 ob 23:34:25

Evropska komisija je danes MasterCardu naložila 570 milijonov evrov globe, ker je zlorabljal svoj tržni položaj in zaračunaval previsoke provizije. Ključni problem je bilo nespoštovanje enotnega trga v EU, saj je Mastercard podjetjem zaračunaval provizije glede na državo, v kateri se nahajajo, četudi so banke v drugih državah članicah EU ponujale ugodnejše pogoje. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki plačilne kartice uporabljajo vsak dan, ko kupujejo hrano, oblačila ali dobrine prek spleta. S tem, ko je Mastercard trgovcem onemogočil iskanje ugodnejših pogojev poslovanja pri bankah v drugih članicah EU, je umetno zvišal cene kartičnih plačil, s čimer je škodoval potrošnikom in trgovcem v EU. Zaradi tega mora plačati 570.566.000 evrov globe.

MasterCard je drugi največji ponudnik kartičnih plačil v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA). Deluje kot platforma za banke, ki izdajajo ustrezne plačilne kartice, skrbi za poravnavo transakcij in prenos denarja med trgovci, kupci in bankami. Ob vsakem plačilu s kartico se zaračuna provizija (interchange fee), ki jo mora plačati banka izdajateljica kartice. Ta strošek prenese na trgovca, ki ga v končni fazi na kupce - vse, tudi tiste, ki plačujejo z gotovino, saj višje cene samo zaradi uporabe kartic niso dovoljene. (Lahko pa seveda kje dobite gotovinski popust, a to ni pravilo.)

Evropska komisija je preiskavo začela leta 2013 in dve leti pozneje uradno izdala izjavo o nasprotovanju. To je prvi uraden korak, s katerim podjetje seznanijo s potencialno nezakonitimi praksami in zahtevajo spremembe. Mastercard je tedaj spremenil svoje pogoje poslovanja in sporno prakso prekinil. Ker je sodeloval s Komisijo in priznal kršitve, si je prislužil 10-odstotni popust na kazen. Komisija je pri odmeri kazni upoštevala višino škode, trajanje in resnost kršitve ter sodelovanje. Od 9. decembra 2015 je v EAA določena najvišja provizija v višini 0,2 odstotka za plačila z debetnimi karticami in 0,3 odstotka za plačila s kreditnimi karticami.