Kitajsko seme na Mesecu klije

Matej Huš

15. jan 2019 ob 22:35:44

V začetku leta je Kitajcem uspel prvi nadzorovani pristanek na oddaljeni strani Meseca v zgodovini, s katerim so tja pripeljali tudi bombaž, krompir, vinsko mušico, repno ogrščico, kvas in navadni repnjakovec, da bi ustvarili mini ekosistem. Seme bombaža je sedaj vzklilo, kar predstavlja zgodovinski trenutek. Še nikoli prej ni nič biološkega zraslo na Mesecu.

V vesolju smo rastline že gojili. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so izvedli že številne eksperimente, v katerih jim je uspelo vzgojiti že marsikaj, prav tako so podobne poizkuse izvedle tudi nekatere misije. V vesolju so med drugim rasli že riž, tulipani, zelje, solata in sončnice. Sedaj pa smo "okužili" tudi Luno.

Gre seveda za umeten mini ekosistem, ki je del eksperimenta v kupoli, ki meri 18 centimetrov v višino in tehta 3 kilograme. Živa bitja v njej imajo zrak, vodo in hranilne snovi, glavni izziv pa je zagotavljanje primerne temperature - ta na površini niha med -173 °C in 100 °C. Ni pa to prvi biološki vzorec na Luni, saj so astronavtske misije tam puščale človeške izločke (kakopak zapakirane), ker bi jih bilo voziti nazaj na Zemljo predrago.

Čeprav je od prve kalitve do vesoljske pridelave še daleč, raziskovalci poudarjajo, da so tovrstni rezultati izjemno obetavni. Za pot na Mars ali še kam dlje bo namreč ključnega pomena vesoljska pridelava hrane, če ne želimo astronavtov leta hraniti s konzervirano hrano. Skorbuta dandanes verjetno ne bi dobili, a pridelava hrane ostaja visoko na seznamu prioritet.

Kitajski vesoljski načrti so sicer sila smeli. Misiji Chang'e 4 bo sledil Chang'e 5, ki bo letel na Luno in se vrnil z vzorci, česar človeštvo ni storilo že od 70. let minulega stoletja. Chang'e 6 bo pripeljal vzorce z južnega tečaja Lune, prihodnje leto pa bodo poslali prvo sondo na Mars. In morda čez nekaj let tudi kakšnega človeka ...