Kitajci bodo na Zemljo pripeljali prve vzorce z oddaljene strani Meseca

Matej Huš

2. jun 2024 ob 21:42:15

Kitajsko plovilo Chang'e 6 je v noči s sobote na nedeljo (ob 0.23 po srednjeevropskem času) uspešno pristalo na oddaljeni strani Meseca, v depresiji South Pole-Aitken Basin. Izstrelili so ga 3. maja, čez tri tedne pa se bo vrnilo na Zemljo. Če bo šlo vse po načrtih, bo na Modri planet pripeljalo prve vzorce kamin z oddaljene strani Meseca.

Oddaljena stran Meseca je vedno obrnjena proč od Zemlje, ker sta telesi zaradi plimskih sil zaklenjeni na celoštevilske večkratnike obhodnih dob. Z drugimi besedami z Zemlje vedno vidimo isto stran Meseca, zato lahko oddaljeno stran opazujemo le posredno s posnetki plovil. Prav tako je otežena tudi komunikacija, ki mora biti od tam posredna. Zaradi tega so kontrolirani pristanki na tisti polovici Meseca zahtevni. Kontrolirano so doslej tam pristali le Kitajci, in sicer s plovilom Chang'e 4 pred petimi leti. Njegov naslednik Chang'e 5 je testiral prevoz kamenja nazaj na Zemljo, a z bližnje strani Meseca.

Chang'e 6 je drugo plovilo, ki je uspelo pristati na oddaljeni strani. Po kroženju okrog satelita se je nato sonda spustila proti površju, kjer nekaj časa lebdela na višini 100 metrov, nato pa se previdno spustila. Pri tem je uporabljala avtonomni sistem za zaznavanje ovir. Za komunikacijo z Zemljo je skrbel satelit Queqiao-2.

Naslednje tri dni bo Chang'e 6 nabiral kamenje. Nabrati želi dva kilograma vzorcev, ki se bodo 25. junija vrnili na Zemljo. Analiza bo podala dodatne odgovore na vprašanje, kako nastajajo planeti. Prve analize bodo izvedli Kitajci, nato pa še mednarodna raziskovalna skupnost. Kitajska želi do leta 2030 na Mesec poslati človeka, ZDA pa do leta 2026.