Battlefield 5 potopil vrednost delnice EA

Dare Hriberšek

14. jan 2019 ob 22:37:58

Electronic Arts, gigantski ponudnik digitalne zabave, se sooča z realnimi posledicami slabega sprejema zadnje inkarnacije njihove franšize Battlefield. Drži, da so se igralci pogosto zgražali tudi nad igralnostjo prejšnjih različic te igre, a petico spremlja smola že od samega začetka.

Prve negativne odzive je lansko pomlad po objavi sprožil trailer, največ zaradi kopice zgodovinskih netočnosti pri nekaterih orožjih, nekaj pa tudi zaradi obilice novodobne politične korektnosti; v njem smo namreč lahko v prvih bojnih linijah druge svetovne vojne videli ženske, kar se sicer ni dogajalo ravno pogosto. Drugi očitki so leteli na prekratko samostojno kampanjo, pa na opustitev podpore za kooperativno igranje in na zamik pri vpeljavi trenutno ultrapopularnega načina igranja battle royale.

EA je nato izid igre zamaknil z oktobra na november, uradno zaradi določenih dodatnih popravkov, ki pa so bili verjetno gašenje slabega zanimanja za igro v predprodaji. Ta je bila namreč za 85 % nižja, kot pri njegovemu predhodniku Battlefiled 1 iz leta 2016, tematsko postavljenim v čas prve svetovne vojne. Po poročanju medijev, je Battlefield 5 trenutno pri vseh večjih ameriških prodajalcih na drobno oglaševan s popustom od 33 do 50 %.

V EA so bili zato primorani za 350 milijonov dolarjev popraviti finančno napoved za letošnje leto. Obenem so jih - v strahu pred slabo prodajo zaradi močne konkurence v podobi PUBG in Fortnita - začeli zapuščati tudi vlagatelji. Delnica je najnižje v zadnjem letu, od vrha, doseženega lanskega julija, pa je denimo upadla za 45 %.