Electronic Arts naprodaj

Matej Huš

25. maj 2022 ob 07:16:09

Igralni gigant Electronic Arts je naprodaj in se že pogovarja z več potencialnimi snubci, ki bi podjetje kupili ali pa se z njim združili. Trenutno so glavni kandidati Disney, Apple, Amazon in Comcast, najresnejši pa naj bi bil prav slednji. Electronic Arts se z njim pogaja vse od najave Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda. Nezanemarljive možnosti pa ima tudi Apple.

Electronic Arts si želi, da bi tudi po prevzemu oziroma nakupu na čelu mogel ostati Andrew Wilson. EA je že marca stopil v stik z Disneyjem, ali bi lahko sodelovanje poglobili (trenutno gre v glavnem za licence), a Disney tedaj ni bil najbolj navdušen. Trenutno je v igri morebitna združitev z Disneyjevim ESPN-jem. Resnejši so pogovori s Comcastom, ki ima v lasti tudi NBCUniversal. Načeloma je bilo že dogovorjeno, da bo Brian Roberts obdržal večinski nadzor nad novim podjetjem, Wilson pa bi ostal izvršni direktor. Na koncu se je zataknilo pri ceni in organizacijski strukturi, zato je minuli teden dogovor padel v vodo.

Pogovarjali so se tudi z Applom in Amazonom, a podrobnosti niso znane. Nakup velikega studia za izdelavo iger bi Applu koristil, teže pa bi se Apple sprijaznil z Wilsonom kot nadaljnjim direktorjem. Apple sicer že ima Arcade, ki omogoča igranje mobilnih iger za pet dolarjev na mesec, a EA je neka druga liga.