Na Poljskem zaradi vohunjenja aretiran Huaweijev uslužbenec

Dare Hriberšek

12. jan 2019 ob 10:35:00

Na Poljskem so pripadniki državne varnostne službe aretirali in tudi že ovadili direktorja prodaje kitajskega podjetja Huawei, Weijinga Wanga. Razlog je domnevno vohunjenje za Kitajsko, ob njem pa so pridržali še uslužbenca tamkajšnjega telekoma Orange Polska, sicer državljana Poljske. Slednji je po poročanju poljskih medijev nekdanji uslužbenec njihovih tajnih služb. Policija je obenem že preiskala bivališči obeh osumljencev, pa tudi sedeža obeh podjetij, Huaweia in Oranga.

Zvezno sodišče je nato odločilo, da bosta oba v času poteka preiskave ostala v priporu še naslednje tri mesece, če bosta obsojena, pa jima grozi tudi do deset let zaporne kazni. Predstavniki Huaweia so se na dogodek odzvali s skopim sporočilom, da so s situacijo seznanjeni in jo preučujejo, za zdaj pa je ne želijo komentirati. Poudarili so še, da se podjetje striktno drži zakonodaje držav v katerih posluje, slednje pa zahtevajo tudi od svojih zaposlenih.

Spomnimo, decembra so v Kanadi na zahtevo ZDA aretirali hči ustanovitelja, pa podpredsednico uprave in prvo finančnico Huaweija, Meng Wanzhou, ki je bila nato izpuščena po plačilu varščine v višini desetih milijonov ameriških dolarjev. Podjetje se zadnja leta sooča tudi z ostrimi - a za zdaj nedokazanimi - obtožbami, da njihova omrežna oprema vsebuje stranska vrata oz. backdoore, ki naj bi jih po potrebi za vohunjenje uporabljali kitajska vlada in vojska. Posledično so nekatere države, denimo Japonska, pa članice pakta Five eyes - ob ZDA torej še Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Velika Britanija - že uvedle prepoved uporabe njihovih izdelkov v državnih omrežjih. Češka je tako prepoved sprva uvedla, nato pa preklicala, nemški šef Urada za informacijsko varnost pa je pred mesecem dni opozoril, da za zdaj še niso našli dokaza, da bi pri Huaweiju šlo za kakršnokoli vohunjenje.