Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

Jurij Kristan

7. jan 2019 ob 22:18:40

Letošnji Consumer Electronics Show v Las Vegasu je otvorila Nvidia s povsem igričarsko usmerjeno tiskovko, na kateri so napovedali grafično kartico Geforce RTX 2060, prvo serijo prenosnikov s čipi RTX in končno sprejeli standard spremenljivega osveževanja zaslona Adaptive Sync.

Največji svetovni sejem zabavne elektronike, lasvegaški CES, letos poteka med 8. in 11. januarjem, tradicionalno pa se že pred začetkom odvijejo tiskovne konference večjih podjetij. Nvidijina je tokrat odzvanjala v povsem igričarskih notah, brez kakršnekoli omembe avtonomnih vozil, strežnikov ali kakšne druge rabe strojnega učenja.

Najočitnejša napovedana noviteta je namizniški Geforce RTX 2060, še zadnji manjkajoči člen v nizu RTX 20. Nima lastnega čipa kot RTX 2080Ti, 2080 in 2070, temveč okleščeno različico slednjega, TU106-200. Število jedrc CUDA, Tensor in RTX je zmanjšano za šestino, pomnilniški del pa za četrtino. To pomeni zgolj 6 GB RAMa, kar je za tak izdelek v današnji dobi zanimiva odločitev. RTX 2060 namreč pošteno pogleda izven področja potrošnih grafičnih kartic, kakršne so bile predhodne XX60, saj bo v ZDA stala 350 dolarjev brez davka, se pravi pri nas od 400 evrov navzgor. Nvidia s tem nadaljuje mantro ekskluzivnosti serije RTX 20, ki je zasoljena zavoljo tehnoloških novitet, kot sta ray tracing in raba strojega učenja. Kartica bo sicer na voljo od 15. tega meseca dalje.

Prav tako 15. januarja prispe posodobitev programja, s katero bodo Geforci naposled prepoznali Vesin odprti standard dinamičnega osveževanja slike Adaptive Sync. Spomnimo: Nvidia je doslej uradno forsirala lastno zaprto rešitev G-Sync, medtem ko je Adaptive Sync potihem izkoriščala le pri nekaterih prenosnikih. Odslej bo drugače, saj bodo Geforci lahko brez pardona uporabili monitorje z nalepkama Adaptive Sync ali FreeSync - torej AMDjevo implementacijo Vesinega standarda. Oziroma rahel popravek: bodo "poskusili uporabiti", saj bo Nvidia brezhibno delovanje jamčila zgolj za tiste zaslone, ki se bodo pretolkli skozi njene teste in dobili novo nalepko G-Sync Compatible. Menda je skozi takšno rešeto doslej od 400 preizkušenih izdelkov prišlo le 12, a v bistvu še ni čisto jasno, kakšni so sploh kriteriji. Poleg standarda Compatible so oznanili še enega: G-Sync Ultimate, s katerim se bodo kitili ekrani, sposobni konkretnega prikaza HDR, kar pomeni, da je Nvidia kratkomalo napravila nalepko za tisto, kar smo doslej imenovali G-Sync HDR.

Malo dlje, vsaj do konca januarja, pa bomo čakali na najnovejše prenosnike z grafiko RTX. Ta bo prišla v vseh oblikah, razen najmočnejši (2080Ti), se pravi RTX 2080, 2070 in 2060. Napovedali so štirideset prenosnikov, katerih večino si bo moč ogledati na samem sejmu; 17 od njih bo imelo rešitev v obliki standarda Max-Q, s čimer Nvidia označuje posebej optimizirano vgradnjo za manjše dimenzije naprav.

Ob robu so obelodanili še odprtje prednaročil za prvega med gigantskimi igričarskimi monitorji BFGD, HPjevega Omen X Emperium 65. Cena? Pet jurjev brez davka.