EU kaznovala Qualcomm z 242 milijoni globe

Dare Hriberšek

20. jul 2019 ob 18:35:01

Po skoraj štiri leta trajajoči preiskavi je Evropska komisija (EK) ugotovila, da so ravnanja Qualcomma na trgu med letoma 2009 in 2001 preprečevala konkurenco in inovativnost, in to v sektorju, kjer obstaja veliko povpraševanje po inovativnih tehnologijah. Šlo je za to, da je Qualcomm v tistem obdobju 3G čipe Huaweiu in ZTE prodajal pod ceno, z namenom s trga izriniti konkurenčnega ponudnika Icero. Slednji je nato zares propadel, prevzela ga je Nvidia, a je njihov program leta 2015 potem ukinila. Kazen, 242 milijonov evrov predstavlja 1,27 % Qualcommovih prihodkov iz leta 2018, EK pa jo je v poduk drugim izrekla kljub temu, da je podjetje s kršitvami prenehalo že davnega leta 2011. Predstavniki Qualcomma so že napovedali, da se bodo na odločitev pritožili.

Qualcomm ima sicer za sabo dolgo in pestro zgodovino obtožb o krštevah konkurečnih pravil, doslej so poravnali tudi že kar nekaj kazni. V EU, na Kitajskem in na Tajvanu, recimo. Pred skoraj dvema mesecema je njihovo omejevanje konkurence ugotovilo tudi sodišče v ZDA in podjetju naložilo, da mora opustiti priznavanje enormnih popustov za zvestobo, s katerimi so povzročali velike razlike v položaju svojih strank.

Je pa Qualcommu letos, torej v času, ko se bije tržna bitka za čipe pete generacije, uspelo končati dolgoletni in finančno izčrpavajoči sodni boj z Applom. Podjetji sta vnovič podpisali licenčno pogodbo za naslednjih šest let, potem, ko je Qualcomm za poprejšnje izsiljevanje s cenami plačal kazen državi, Applu pa odškodnino neznane višine.