Malware ohromil tisk časopisov po ZDA

Dare Hriberšek

30. dec 2018 ob 19:12:24

Ob vseh tegobah, ki zadnja leta tarejo tisk, se je pozornost glede informacijske varnosti očitno pomaknila preveč v ozadje. Tiskarne Tribune Publishinga, založnika mnogih znanih ameriških časnikov je namreč prizadel malware neznanega izvora, zaradi česar danes niso izšli Chicago Tribune, Los Angeles Times, New York Daily News, Baltimore Sun, Orlando Sentinel in še nekateri drugi mediji.

Zlobna koda, ki so jo odkrili v petek, je prizadela delovanje zalednih sistemov, ki centralno skrbijo za izdaje in njihovo tiskanje po vseh podružnicah Tribuna. Los Angeles Times je citiral neimenovani vir, ki je incident opisal kot informacijski napad s strani neke tuje države, sicer pa se z zadevo že ukvarja FBI.

Za zdaj ne kaže, da bi bili kakorkoli prizadeti osebni podatki uporabnikov in oglaševalcev, niti številke bančnih kartic naročnikov, je za medije povedala predstavnica podjetja. Bodo pa naročniki njihovih tiskanih izdaj zaradi odpravljanja posledic najverjetneje tudi v nedeljo ostali praznih nabiralnikov.