ARM dobil simultano večnitenje

Matej Huš

19. dec 2018 ob 18:26:35

ARM je predstavil novi procesor Cortex A65AE, ki je prvi procesor tega proizvajalca s podporo simultanemu večnitenju. Novinca bržkone ne bomo videli v namiznih računalnikih, saj je namenjen avtomobilskemu svetu - poganjal bo avtonomna vozila in razvedrilne sisteme. ARM pa žal ni razkril podrobnih specifikacij ali hitrosti.

Doslej se je ARM vztrajno izogibal večnitenju (HyperThreading), kot sta ga poznala AMD in Intel. Namesto tega se je raje odločal za kombinacijo hitrih in počasnih jeder (big.LITTLE). Čeprav je ARM prvikrat resno omenjal večnitenje že leta 2010 in ga odtlej celo nekajkrat dodal v načrte, je na koncu vedno prevladala odločitev, da ga ne potrebuje. Logika je bila preprosta: mobilne naprave ga ne potrebujejo, hkrati pa požre preveč energije. Številne aplikacije namreč z večnitenjem čisto nič ne pridobijo.

Toda tako je bilo pri mobilnih telefonih in ostalih prenosnih napravah, kjer je bila poraba energije ključna. Vgradni sistemi v avtomobilih so druga zgodba in temu je prilagojena nova serija Cortex AE. A65AE podpira dve niti na jedro, kar naj bi bilo v avtonomnih vozilih dobrodošlo, saj morajo paralelno obdelovati podatke več senzorjev.

Novi čip podpira tudi možnost split-lock. Gre za možnost, ko lahko več jeder teče sinhrono in izvaja isto kodo. Tako lahko ves čas preverjamo, da ni prišlo do kakšne napake pri izvedbi. To je pomembno za kritične sisteme, medtem ko na primer pri avtoradiu tega ne potrebujemo. Tedaj lahko jedra tečejo razklopljeno za večjo hitrost.