ARM dobil 64 bitov

Matej Huš

31. okt 2011 ob 14:08:25

V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za dostop prek 4 GB pomnilnika), sedaj pa je ARM v želji po uporabi svojih procesorjev tudi v zahtevnejših okoljih predstavil 64-bitno arhitekturo. Že lani pa so napovedali tudi podporo večnitenju.

Novi ARMv8 bodo nazaj združljivi s prejšnjimi generacijami. To bodo dosegli tako, da bodo lahko izvajali ukaze v dveh načinih - stari AArch32 bo združljiv z ARMv7, medtem ko novi AArch64 jasno ne bo. S tem želi ARM poseči tudi na del trga, ki je bil doslej rezerviran za Intel in AMD, to je na področje domačih osebnih računalnikov, strežnikov in podatkovnih centrov. Mnogi proizvajalci so povedali, da dokler ARM ne bo 64-biten, ga v svoje sisteme ne bodo vključili. Sedaj bo prilaganje kode programov, ki so pisani za x86-64, Itanium, MIPS in druge 64-bitne arhitekture, lažje. ARMv8 ima vgrajeno strojno podporo za šifriranje AES, zgoščevalna algoritma SHA-1, SHA-256, virtualizacijo, TrustZone (podprta že od ARMv6) in ukaze NEON SIMD (že od ARMv7).

S prehodom v 64-bitni razred je ARM postal resnejši konkurent, a časa nimajo na pretek. Druga polovica prihodnjega leta, ko naj bi ugledali šele prve procesorje, saj bo ARM šele tedaj licenčnim partnerjem razkril podrobne specifikacije za profile ARMv8 A, je namreč še zelo oddaljena. Še dosti bolj oddaljeno je leto 2014, ko naj bi dočakali prve sisteme za končne uporabnike. Intel in AMD bosta do takrat zagotovo kaj storila s svojimi procesorji. Medtem naj bi bil Hewlett-Packard prvi kandidat, ki bo svojih strežnikih uporabil čipe ARM.