Pod zemljo je več življenja, kot smo predvidevali

Jurij Kristan

12. dec 2018 ob 14:44:40

Raziskovalci mednarodnega združenja Deep Carbon Observatory so predstavili prve prelomne izsledke desetletnega programa raziskav živih organizmov v Zemljini skorji, ki je pokazal obsežnejši in zanimivejši ekosistem od predvidenega.

Medtem ko je življenje na kopnem in v morjih razmeroma dobro popisano, pa je tisto globoko pod površjem za nas še vedno ogromna neznanka. Toda tehnološki napredek v vrtanju v zemeljsko skorjo in prepoznavanju mikroskopsko majhnih organizmov nam pričenja naposled ponujati pogled tudi tja, kamor smo doslej potovali samo v romanih Julesa Verna. Deep Carbon Observatory, mednarodna skupina več kot 1200 strokovnjakov iz 52-tih držav, ki vključuje geologe, biologe, fizike, kemike in druge, je leto dni pred zaključkom širokopoteznega desetletnega programa raziskav predstavila prva spoznanja.

Iz raziskovanja v več kot stotih vrtinah po vsem svetu, tako kontinentalnih kot podmorskih, so ocenili, da podzemeljska biomasa znaša od 15 do 23 milijard ton ogljika. Za primerjavo, morska tehta okrog tri gigatone, kopenska pa med 450 in 650 Gt ogljika. Med življenjskimi oblikami so sicer zastopani tako prokarionti in arheje kot evkarionti, a prav pod zemljo naj bi se skrivalo kar 70 odstotkov prvih dveh.

Še zanimivejše so razmere, v katerih ti organizmi preživijo - če se temu še lahko tako reče. Našli so jih tudi še slabih pet kilometrov pod površjem, do kamor so tokrat segli, pri čemer slutijo, da bo ta rekord slej ko prej podrt. Na takšni globini vladajo težko predstavljivi pogoji, saj so viri energije zelo skopi, zato se večina organizmov zateka k različnim eksotičnim prijemom, da preživi. Kakor opažajo strokovnjaki, se razmnoževanje in rast močno omejita in samoohranitev pride na prvo mesto. Tako so na primer našli metanogeni organizem (takšen, ki sintetizira metan), ki se verjetno ne razmnožuje, temveč se skuša zgolj popravljati.

Izsledki so važni tako za naše razumevanje izvora življenja in vseh oblik, v katerih se lahko pojavlja, kakor tudi za prihodnje raziskave na drugih planetih.